Само социализмът може да спаси Китай, заяви президентът Си Дзинпин

OFFNews 20 март 2018 в 08:07 4018 0

"Само социализмът може да спаси Китай", увери днес президентът Си Дзинпин, цитиран от Франс прес.

Той каза това през последния ден от годишната сесия на еднокамарния китайски парламент, който преди броени дни го преизбра с единодушие и премахна ограничението за брой мандати на президента.

Си, който е смятан за най-могъщия китайски лидер от поне четвърт век, потвърди ръководната роля на комунистическата партия.

"Историята доказа и ще продължи да доказва, че само социализмът може да спаси Китай", обяви той от трибуната на парламента.

Си подчерта, че "само като развиваме социализма с китайски характеристики, ние ще можем да завършим великото възраждане на китайската нация".

Обръщайки се индиректно към международната общност, китайският президент увери, че феноменалният възход на страната му от близо четири десетилетия "не е заплаха" за никого.

Си Дзинпин обаче отправи поредно предупреждение към Тайван. Китай никога няма да приеме отделянето и на най-малкото късче от нейната територия, подчерта той.

"Решени сме да водим кървавата битка срещу нашите врагове. Имаме големия капацитет да заемам полагащото ни се място в света", каза китайският президент, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови