Съдът реши, че Джон Болтън може да публикува книгата си за Тръмп

OFFNews 20 юни 2020 в 20:03 2990 0

Федерален съдия одобри публикуването на книгата на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън въпреки възражението на правосъдното министерство на САЩ. Администрацията на администрацията се опита да блокира издаването ѝ поради опасения от оповестяване на поверителна информация, предаде Асошиейтед прес.

Книгата съдържа критики към външната политика на президента Тръмп по време на бурната година и половина, която Болтън прекара в Белия дом. Разговорът между президентите на САЩ и Китай е бил проведен в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Според Болтън Тръмп е заявил желание Китай да купува земеделска продукция от американски производители.

Болтън беше уволнен през септември заради политически различия.

Съдебното решение е победа за Болтън в дело, в което бяха намесени Първата поправка към конституцията (за свободата на словото" и съображения за национална сигурност.

Федералният съдия Ройс Ламбърт обаче изрази и безпокойството си, че Болтън "си играе с националната сигурност на САЩ" с отказа си да приеме преглед на книгата му преди публикуването ѝ. Тази процедура има за цел да избегне разкриване на поверителна информация от правителствени служители в техни книги.

Болтън "е поел на своя отговорност да публикува книгата си, без да си осигури одобрение от органите за национална сигурност" и е възможно да е нанесъл непоправими щети на националната сигурност, заяви съдията.

Тъй като обаче 200 000 копия на книгата вече са изпратени на книжарници из страната, опит да се спре публикуването ѝ би бил напразен, изтъкна Ламбърт.

Болтън трябва да понесе много сериозна отговорност за публикуването на мемоарите си, в които се съдържат сведения, представляващи държавна тайна, написа днес в Туитър президентът Доналд Тръмп. Според него Болтън "е нарушил закона, публикувайки секретна информация (в огромни количества)". "Той трябва да плати много висока цена за това, както и другите, които са правили това преди него. Не трябва да се допусне това да се повтори отново", заяви президентът

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови