Съдът оправда Гари Каспаров, не бил ухапал полицай

25 август 2012 в 12:34 1624 0

Гари Каспаров пред Хамовническия съд, Снимка: Reuters
Гари Каспаров пред Хамовническия съд, Снимка: Reuters

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров беше оправдан от Хамовническия съд в Москва. Каспаров, който беше сред протестиращите пред съда в деня на произнасянето на присъдата срещу Pussy Riot, бе обвинен в в нарушаване направилата за провеждане на събрания и по-точно - че е ухапал полицай.

Липсва административно нарушение, Каспаров е оправдан, става ясно от съобщение на съда, изпратено в петък вечер.

Каспаров отрече обвиненията. Каза, че отишъл пред съда, за да чуе присъдата, а не за да участва в планираните действия на опозицията и че въпросният полицай е бил ухапан от служебно куче.

Момичетата от руската пънк-група Pussy Riot бяха осъдени на по 2 години затворническа колония за хулиганство. През това време техни поддръжници и противници се бяха събрали пред сградата на съда в Москва.

"Производството по административното дело се прекратява, тъй като в действията на Каспаров няма административно правонарушение", заяви съдийката. Мотивирайки решението си, тя посочи, че показанията на очевидци - журналисти, заслужават доверие, което се потвърждава и от снимки и видеозаписи. Освен това според нея двама свидетели полицаи са дали неясни показания.

Присъстващите в залата посрещнаха решението на съдийката с аплодисменти. След излизането от съда Каспаров подчерта, че това е бил първият случай, когато съд отхвърля обвинения на свидетели полицаи, което според него се случва всеки ден в съдилищата. "Това е историческо решение. То ще помогне на много други хора, които се намират в същото положение", добави опозиционният активист и благодари на журналистите, че са предоставили снимките и видеозаписите, които бяха разгледани от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!