Обвиниха Гари Каспаров, че ухапал полицай на митинг за Pussy Riot

Вероника Шербанова 20 август 2012 в 14:15 1722 0

Гари Каспаров пред Хамовническия съд, Снимка: Reuters
Гари Каспаров пред Хамовническия съд, Снимка: Reuters

Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров се явява пред съда днес, след като в петък беше задържан заедно с други опозиционери пред Хамовническия съд в Москва, съобщи РИА Новости. Той е обвинен в това, че е ухапал полицай по време на демонстрациите в  защита на Pussy Riot в петък.

Момичетата от руската пънк-група Pussy Riot бяха осъдени на по 2 години затворническа колония за хулиганство. През това време техни поддръжници и противници се бяха събрали пред сградата на съда в Москва.

Органите на реда задържаха редица демонстранти, сред които опозиционера Сергей Удалцов и шахматиста Гари Каспаров. Бившият световен шампион беше арестуван по обвинение в това, че е ухапал един от полицаите. 

„Полицаят е отишъл в болницата, където е установено, че има ухапване, при което са наранени меките тъкани на китката и показалеца на лявата ръка“, обясниха от пресцентъра на Главното управление на МВР. 

На обвинението Каспаров отговорил, че служителят е бил ухапан от служебните кучета. Днес той дори се закани да подаде жалба за клевета, а освен това и за незаконно задържане и побой. 

От полицията заявиха, че са готови да извършат експертиза, за да сравнят следите от ухапване с отпечатъци от зъбите на опозиционера и на кучетата. 

Каспаров се явява пред съда днес по обвинение в административно нарушение. Той трябва да предостави и писмени обяснения за инцидента пред Хамовническия съд. 

Шахматистът уточни, че е бил разпитан, но не му е било изяснено дали срещу него ще започне дело или не. Опозиционерът е дал необходимите обяснения и е приложил към тях видео кадри от задържането му. 

„Много е странно, че господин Каспаров не помни, че е ухапал полицая и се опитва да обвини за това някакво куче. Става ми жал за невинните животни, които се държат много по-спокойно от него“, каза един от служителите, цитиран от агенция "Интерфакс". 

Председателят на руската обществена организация „Офицерите на Русия“ Антон Цветков пък заяви, че все пак Каспаров е ухапал един от полицаите. След като Каспаров бил задържан и качен в автобус, той се опитал да избяга оттам. Пътят му бил преграден от полицай, който бил ухапах от шахматиста, обясни Цветков. Според него всичко това най-вероятно е заснето от фотографите, които се намирали на мястото. 

Гари Каспаров взе участие и в протестите срещу избирането на Владимир Путин за президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!