С голям парад Франция отбеляза националния си празник

OFFNews 14 юли 2018 в 17:35 2394 0

Снимка Reuters

Френски военни подразделения дефилираха днес по Шан-з-Елизе пред държавния глава Еманюел Макрон и многобройна публика. Парадът по традиция откри тържествата за националния празник на Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът Макрон наблюдаваше празненството заедно с министрите си от официалната трибуна на площад Конкорд, след като мина по прочутия парижки булевард, изправен в "автомобила на главнокомандващия", заедно с началника на Генщаба.

Зрелището бе следено от хиляди французи и туристи.

Междувременно по повод утрешния мач, преди да се присъединят към шествието, студентите от Политехническото училище в Париж си направиха групова снимка с лозунг, гласящ "Всички да подкрепим екипа на Франция", който ще играе утре в Москва с националите на Хърватия във финала на световното по футбол, посочва агенцията.

За реда в цялата страна по време на тържествата бдят 110 000 полицаи и жандармеристи, за да може те да протекат спокойно "въпреки все още високото ниво на заплаха" във Франция, както заяви вътрешният министър Жерар Колон.

Заплахата е постоянна, откакто през януари 2015 г. в страната започна вълна от джихадистки атентати, взели досега 246 жертви.

На парада присъстваха сингапурският премиер Сян Лун и японският външен министър Таро Коно.

През 2018 г. се навършват 160 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Япония, а от 20 години пилотите на сингапурските изтребители се обучават във френската база в Казо. Знамената на двете азиатски държави откриха парада редом с френското, ескортирани от по седем войници от всяка нация.

Сред самолетите, прелетели в небето над войските, имаше щурмови машини "Алфаджет" на прочутата група "Патрул дьо Франс". На борда бяха и трима военни от специалните сили, ранени в бой.

Близо 4290 военнослужещи, 220 бойни машини, 250 коня, 64 самолета и 30 хеликоптера участваха в тазгодишния парад, който продължи около 2 часа. Включиха се също испански жандармеристи, белгийски бронирани машини и един военнотранспортен А400М от германската авиация.

АФП отбеляза и малки гафове по време на парада - един от самолетите "Алфаджет", украсили небето над Париж с цветовете на националното знаме, пусна червен пушек вместо син, а двама мотоциклетисти от жандармерията се сблъскаха на ниска скорост и паднали пред официалната трибуна.

Парадът приключи, както обикновено, с хорово изпълнение на "Марсилезата" и на много, включително военни, песни. Тази вечер в парка Марсово поле край Айфеловата кула ще има голям концерт, а след него - пищна заря.

Традиционният парад на 14 юли е "демонстрация на овладяна сила", а не просто възпоменание, подчерта началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Франсоа Льокоантр в интервю, публикувано днес.

Вчера президентът Макрон подписа закон за военните програми за периода 2019-2025 г., предвиждащ близо 300 милиарда евро кумулативни разходи с цел достигане на 2 процента от БВП до седем години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови