Руският парламент одобри на първо четене създаване на 'суверенна мрежа'

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2019 в 16:20 1997 2

Руските депутати одобриха на първо четене закон за изграждане на "суверенен интернет" в страната. 

Представената от депутатите цел на законопроекта е този интернет да продължи да действа, дори и Русия да бъде откъсната от големите световни сървъри. 

Според авторите на законопроекта той е отговор на "войнствения характер на новата американска стратегия в областта на киберсигурността, приета през септември 2018 година", в която Русия се посочва като заплаха.

Предвижда се по-конкретно да бъде създадена "инфраструктура, която позволява да се гарантира функционирането на руските интернет ресурси, в случай че руските оператори се окажат лишени от възможността да се свързват с чуждестранни интернет сървъри", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Руските доставчици на интернет освен това ще трябва да гарантират, че техните мрежи имат технически средства, които позволяват "централизиран контрол на трафика", за да дадат отпор на евентуални заплахи.

Тези "технически средства", чието съдържание не се уточнява, ще бъдат предоставени на операторите от руския регулатор на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, който ще получи разширени правомощия с този текст.

Те предвиждат агенцията да може да се намесва пряко в управлението на мрежата в случай на заплаха и да може, благодарение на тази технология, да блокира директно забранено в Русия съдържание. В момента това е задача на самите оператори, които се справят с нея с променлив успех.

Предаването към чужбина на данни, разменяни в интернет между руски потребители, ще трябва също да бъде "минимализирано", като те ще преминават основно през сървъри, включени в специален регистър, изготвен от Роскомнадзор.

Законопроектът беше критикуван от руската Сметна палата заради необходимите разходи за изпълнението му, оценявани на над 20 милиарда рубли (270 милиона евро). Упреци се чуха и от правителството, което се пита как ще бъдат осигурени финансите за прилагането му и защо се разширяват правомощията на Роскомнадзор, както и от страна на бизнеса. 

В петък работна група, обединяваща основните руски телекомоператори, принципно подкрепи проектозакона, но предложи да бъдат направени тестове, за да се види какви реални заплахи застрашават мрежата.

Законопроектът беше подкрепен от 334 депутати, а 47 гласуваха "против".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

2

Hissarion

13.02 2019 в 14:10

Все пак Интернет е замислен като военна технология. Беше въпрос на време да се стигне дотук. Дали ще успеят да го реализират е друг въпрос.

8044

1

Backko

13.02 2019 в 10:08

И бавно но сигурно се спускат черните завеси. Важно е да има пълен контрол над Интернет.