Руската прокуратура забрани регистрираната в България фондация ''Право София''

Красимир Крумов 19 юни 2023 в 15:43 12474 4

Павел Чиков

Снимка Комерсантъ

Адвокат Павел Чиков беше член на Съвета по правата на човека при руския президент, а през януари т. г. обяви, че ще защитава издирвания от руските власти Христо Грозев

Генералната прокуратура на Руската федерация е обявила за нежелана дейността на регистрираната в България фондация „Право София“, която включва в себе си международната правозащитна организация „Агора“, съобщи „Комерсантъ“. Справка на OFFNews във фирмения регистър показва, че фондацията се оглавява от Джема Барух, а в ръководството й влиза адвокат Павел Чиков, шеф на „Агора“, който по-рано беше признат вече от Министерството на правосъдието на РФ за чуждестранен агент. През януари т. г Чиков обяви, че ще защитава обявения за издирване в Русия българин Христо Грозев.

Прокуратурата обвинява учредената през 2014 година фондация и „Агора“ в оказване на правна помощ на „опозиционери с подчертана антируска позиция. До 2015 година с "Агора" си сътрудничеше адвокат Йонко Грозев, впоследствие съдия в Европейския съд по правата на човека.

„В своята дейност организацията се фокусира върху изтъкването и тиражирането на фактите за предполагаемо нарушаване на правата и свободите на гражданите в Русия, предоставянето на правна помощ на опозиционери с подчертана антируска позиция, включително привърженици на организации, признати за екстремистки“, Това се казва в съобщение на пресцентъра на Генералната прокуратура в Telegram.

„Агора“ е асоциация на десетки адвокати по правата на човека от различни региони на Русия, които се занимават със случаи на нарушения на правата на човека действа от 2005 година. До есента на 2015 г. правозащитниците си сътрудничиха с Междурегионалната асоциация на обществените сдружения за правата на човека „Агора“, която беше закрита по искането на Министерството на правосъдието през 2016 г.

През 2015 г. започва дейността си международната "Агора", в която работят правозащитници и адвокати от ликвидираното сдружение. Сферата на дейност на „Агора“ включва по-специално правната защита на граждански активисти, журналисти, блогъри, както и неправителствени организации по дела, инициирани от държавните органи на Руската федерация.

Адвокатите на „Агора“, наред с други неща, представляваха интересите на месинджъра „Телеграм“ срещу ФСБ, а също така работиха по случая с побоя на журналиста Олег Кашин.

Освен Джема Барух и Павел Чиков, в управлението на фондацията са регистрирани още руските граждани Анна Бочило, Дамир Ганутдинов, Кирил Коротеев, Станислав Селезньов и българката Зоя Любомирова Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22543

4

dolivo

19.06 2023 в 20:58

Да пазиш на другия гледната точка е трудното. Всеки може да изтъркаля на другия гледната точка, особено на власт.

12078

3

edin slep

19.06 2023 в 19:22

Тук реват, за правото на другата гледна точка, в Русия обаче, там е друго ... Партийната линия я е вездесъща.

440

2

Джендо Джедев

19.06 2023 в 17:57

Всичко, което противоречи на Батюшката - под ножа! Фашизъм в действие!

1005

1

Диоген

19.06 2023 в 16:30

но тук и ркиц си имат, и пропагандони си имат..троловете не ги броя.
защото тук май никой не смее да поиска забрана на проруzzките партии.