Руската прокуратура иска да отнеме дете от родителите му, защото са го завели на протест

OFFNews 06 август 2019 в 22:16 25702 0

Семейство Проказови

Руската прокуратура иска родители да бъдат лишени от попечителството над едногодишното им бебе, защото са го завели на протест на опозицията в Москва.

"Установено е, че на 27 юли съпружеската двойка е участвала незаконно в неразрешен митинг с едногодишния си син. Същевременно бащата на момченцето няма право да гласува на планираните за септември 2019 г. избори в Москва, тъй като има само временна регистрация в града. По време на протеста родителите са поверили детето на трети човек, което е изложило на риск здравето и живота му" - пише в прессъобщението на руското държавно обвинение.

Днес прокуратурата поиска родителите да бъдат лишени от права върху детето и обяви, че текат проверки за други случаи на участници в протестите, дошли с децата си.

Дмитрий и Олга Проказови, обвинените родители, коментираха пред Руската редакция на Би Би Си, че въпросният "трети човек" е Сергей Фомин, техен роднина - братовчед на Олга и кръстник на големия им син. 

Става дума за съвсем нормална ситуация - в един момент помолих Сергей да носи за кратко детето, заедно стигнахме до метрото и се прибрахме вкъщи. Никъде по пътя ни нямаше отцепен район, полиция или Росгвардия, обясни Дмитрий Проказов.

Руските власти обаче твърдят, че Фомин е участвал в "масови безредици" на 27 юли и е използвал детето, за да се измъкне от полицията.

Късно през нощта на 5 август следователи са пристигнали в дома на семейство Проказови и са провели обиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!