Руската Дума одобри промени в конституцията, с които Путин може да остане президент пожизнено

OFFNews 11 март 2020 в 11:18 5220 1

Долната камара на руския парламент одобри на трето окончателно четене конституционни поправки, които позволяват на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент през 2024 г., съобщи Ройтерс, цинирана от БТА. Досега това беше невъзможно.

Вчера предложението беше внесено от депутата Валентина Терешкова - първата жена космонавт на СССР.

Промените бяха одобрени от 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума. Никой не гласува против, но 43-мата депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха. От залата отсъстваха 24-ма депутати. Останалите парламентарни групи одобриха закона за промените в конституцията.

Сега законът трябва да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на федерацията. Ако той бъде подкрепен от две трети от местните парламенти на субектите на Руската федерация, президентът ще го изпрати в Конституционния съд за проверка на невстъпилите в сила изменения.

При положително решение на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако гражданите на РФ ги подкрепят, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на конституцията с внесените в нея поправки, в който ще се посочи и датата за встъпването им в сила, обяснява ТАСС.

Председателят на Думата Вячеслав Володин каза, че "измененията, които се предлагат, са необходими с оглед на предизвикателствата на днешния ден и на потребностите на обществото". Той посочи, че до референдума, на който руските граждани трябва окончателно да се произнесат по предложените промени, депутатите ще се срещат със своите избиратели в регионите, за да им разяснят всяка поправка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови