Русия събира резервни батальони и планира нова атака срещу Киев

OFFNews 27 май 2022 в 22:02 7497 10

Снимка БТА/АП-Adam Schreck

Пешеходци минават покрай плакат в центъра на Киев, на който пише "Върнете ги у дома живи!" и "Спрете войната сега!".

Окуражени от настъплението на руската армия в Донбас, където повече от 90% от територията на ЛНР вече е под военен контрол, служителите на Кремъл започват отново да вярват в успеха на вече привидно провалената украинска кампания. Това съобщи "Медуза", позовавайки се на два източника, близки до Кремъл и на събеседник директно от президентската администрация. Кремъл отново се надява "да доведе войната до победа.

Кремъл смята, че контролът върху територията на Донецка и Луганска област е програма минимум, а превземането на Киев - програма максимум .

Въпреки че първият опит за нападение се оказа неуспешен и "прослави" руската армия с престъпленията в Буча, а  "първа фаза" доведе до 30% загуби от събраната за войната армия, руският президент Владимир Путин не се е отказал от идеята да превземе украинската столица.

"Ресурсите на Русия са значително по-големи", казва един от източниците на "Медуза".

"Все пак ще ги довършим [украинците]", добавя друг. - Най-вероятно ще приключи до есента."

На 11 май руският генерален щаб изпрати заповед до военните окръзи да подготвят резервни батальони, заяви Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team (CIT).

Според заповедта, с която разполага  сформираните формирования ще бъдат въоръжени и изпратени на 30-дневно обучение на полигони в Русия.

В рамките на един месец Министерството на отбраната може да обучи 60-70 батальона. Те ще бъдат "напълени" с офицери и резервисти на договор, които да заменят частите, загубили своята боеспособност. Това може да е последната възможност за попълване на руската групировка в Украйна, без да се обявява мобилизация, смята Левиев.

Според източниците на Медуза мобилизацията е малко вероятна: Кремъл се опасява, че това ще навреди на рейтинга на президента Владимир Путин. От друга страна, може да се опре и до наборните войници, особено ако армията трябва да се движи по-бързо.

Беларуската армия, ако се съди по сигналите от Минск, също може да се присъедини към операцията. След поредица от мащабни учения и закупуването на ракетните комплекси "Искандер" Александър Лукашенко разпореди създаването на оперативно командване в южното, украинско направление, а Държавният граничен комитет наложи ограничения за пребиваването на граждани в три гранични зони. Той ще бъде в сила от 1 юни до 31 август.

Украйна е подкрепяна от Запада, но Кремъл смята, че тази подкрепа няма да продължи вечно. "Рано или късно Европа ще се умори да помага - те се нуждаят повече от пари и оръжейно производство", казва източникът на "Медуза". - До есента ще трябва да преговаряме [с Русия] за газ и петрол за отоплителния сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

11

Merc

28.05 2022 в 21:44

Хайде честито !

Администрация президента США Джо Байдена одобрила отправку на Украину реактивных систем залпового огня большой дальности, передает New York Times со ссылкой на американских официальных лиц.

440

10

Pietro

28.05 2022 в 15:04

Руските тролове бързат да се радват, но е прекалено рано за тържество. При атаката срщеу Киев се видя, че пилците се броят на есен. Украинците може да отстъпят по тактически съображения, но след това ще се повтори сценарият от натсъплението на Запад. Това беше грандиозен провал и той ще се повтори. Путлер ще загуби войната, а Европа и Щатите никак няамат намерение да спрат подкрепата за Украйна. Троловете освен да лаят за 18 стотинки на парче, друго не могат. Нищожества!

-5531

9

Ран Босилек

28.05 2022 в 08:57

Не мисля, че ще е Киев, по- скоро Одеса. Целта им е да освободят руснаците, Киев да го взимат поляците , те имат сметки за разчистване с бандеровците.

1037

7

PrinceOfDarkness

28.05 2022 в 00:15

sottozero с удоволствие бих му пръснал мозъка но ми е леко недостъпен

9015

6

Konstantin Iliev

28.05 2022 в 00:12

sottozero, войните на Евровизия се справят доста прилично, не ли? Чакай да преброя... 92 дни от началото на тридневната война на Путлер, 30 000 алкаша по-малко, 1300 танка, 200 самолета, 170 хеликоптера, 10 гемии.
На мен ми се струва прилично, като за Евровизия.
Но както казах, щом вадят Т-62 от складовете, и пращат старци, работата е ясна, Путлер скоро ще марширува на Майдана.

1037

5

PrinceOfDarkness

28.05 2022 в 00:09

Този ненормалник толкова ли няма кой да го ликвидира?

2073

4

Johnny B Goode

28.05 2022 в 00:00

На това му викат "wishful thinking" по руски

210

3

Merc

27.05 2022 в 23:45

Даа .
От Т 62 минават постепенно на Т 34 , като ги свалят от паметниците.
После идват бронираните влакове , тачанките и летящите етажерки...
Руска им работа.
Ще се радвам пРезидента и той да се опита да литне на някакъв летящ Москвич в защита на Матушката.
Тъкмо ще се отървем.