Русия остана в пълна изолация в ООН за анексията на украинска територия

OFFNews 01 октомври 2022 в 10:28 8437 8

организация

Снимка Архив

ООН

Русия остана в пълна изолация в ООН за анексирането, обявено от Владимир Путин вчера, на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна.

Кремъл остана сам в гласуването на проекторезолюция, предложена от САЩ и Албания, в Съвета по сигурност на ООН, с която се осъжда анексията, като наложи вето. 10 от 15 членове подкрепиха резолюцията, а Китай, Габон, Индия и Бразилия се въздържаха. Предстои САЩ ще се обърнат към 193-те членове на Генералната асамблея на ООН.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Грийнфилд обяви, че усилията за противопоставяне на действията на Русия няма да спрат дотук и страната ще се обърне към 193-те члена на Генералната асамблея на ООН.

Междувременно и държавните, и правителствените ръководители на страните членки на Европейския съюз излязоха с обща позиция по повод анексирането на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна от Русия. В нея се казва, че не признават и никога няма да признаят незаконните референдуми, изфабрикувани от Русия. В позицията членовете на ЕС призовават още всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят незаконното анексиране.

Това е пълната позиция на лидерите на ЕС, публикувана от българското външно министерство:

Категорично отхвърляме и недвусмислено осъждаме незаконното анексиране от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. Като умишлено подкопава основания на правила международен ред и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост — основополагащи принципи, залегнали в Устава на ООН и международното право, Русия излага на риск световната сигурност.

Не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия изфабрикува като претекст за това продължаващо нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати. Никога няма да признаем това незаконно анексиране. Тези решения са нищожни и не могат да породят абсолютно никакви правни последици. Крим, Херсон, Запорожието, Донецк и Луганск са Украйна.

Призоваваме всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят това незаконно анексиране.

С оглед на водената от Русия агресивна война, както и на най-скорошната ескалация на напрежението от страна на Москва, Европейският съюз решително подкрепя Украйна и нейния народ. Ние сме непоколебими в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия, и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници.

Ядрените заплахи на Кремъл, военната мобилизация и стратегията за невярно представяне на територията на Украйна като руска, както и твърденията, че войната вече може би се води на руска територия, няма да разклатят нашата решимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

8

GB

01.10 2022 в 18:40

"повече от 2/3 от света са против ФАЩ и пудели ... ти да видиш!!!" ______________________

Въпреки това, и те искат на запад, в западната демокрация.

1236

7

БотоксПутю

01.10 2022 в 13:11

Русия = Габон ÷ ядрени ракети.

3714

5

GB

01.10 2022 в 11:54

Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържали? Как така не са я отхвърлили?! Нали подкрепят русия?! Срам за такива приятели/съюзници? Че при това, не одобряват референдумите!!! Е, за Габон не знам точно... ;)

345

4

Джендо Джедев

01.10 2022 в 11:51

А най-добре ще е Рашка да бъде изхвърлена от ООН.

6386

3

Zlatko

01.10 2022 в 11:47

order4, и да броиш не можеш!

22547

1

dolivo

01.10 2022 в 11:06

дано руския крепостен селянин да си научи урока и обезглави феодала, в полза на по добрия добросъседски модел