Русия огласи готовност да отвърне на засиленото присъствие на НАТО в Черно море

OFFNews 03 април 2019 в 14:20 2061 0

Керченски пролив

Снимка kommersant.ru

Русия е готова при необходимост да отговори на анонсираните действия на НАТО в Черно море, заяви заместникът на външния министър Александър Грушко, цитиран от Интерфакс. 

„Ние внимателно преценяваме ситуацията. Ако се наложат допълнителни военно-технически мерки от наша страна, ние ще ги приемем“, каза Грушко пред журналисти. Той отбеляза, че Русия провежда планово обновяване на Черноморския флот, на неговите надводни, подводни, въздушни и наземни компоненти. „Затова, от военна гледна точка, ние, разбира се, сме готови за всякакви възможни обрати в сферата на военната сигурност“, посочи Грушко.

Той подчерта, че заявените от НАТО мерки за засилване на присъствието в Черно море няма да подобрят ситуацията в региона и в самата организация. „Нашите позиции са ясни – всяко засилване на НАТО в региона на Черно море е безсмислено от военна гледна точка, то няма да укрепи безопасността нито на региона, нито на НАТО, ще има единствено допълнителни военни рискове“, заяви зам.-министърът на външните работи.

По-рано бе съобщено, че Североатлантическият алианс ще разгледа възможностите за укрепване на отбранителните методи в района на Черно море. НАТО готви пакет от мерки за ограничаване на действията на Русия в черноморския басейн, в частност, за изпращането на кораби за осигуряване на преминаването на украински плавателни съдове през Керченския пролив. Това съобщи пред журналисти представителката на САЩ в Алианса Кей Бейли Хатчисън.

„Ние работим над пакет от мерки, които ще представим пред външните министри. Тези мерки предвиждат усилване на наблюдението, в това число и на въздушното, когато голям брой кораби на страните от НАТО ще влязат в Черно море, за да осигурим безопасното преминаване на украински съдове през Керченския пролив в Азовско море“, заяви тя.

След началото на кризата в Източна Украйна в Черно море редовно преминават кораби на военно-морските сили на САЩ и на други страни от НАТО. Според Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. военни кораби на нечерноморски държави могат да присъстват в акваторията на Черно море не повече от 21 денонощия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови