Русия инициира едностранна промяна на морските си граници с Литва и Финландия

Това е очевидна ескалация срещу НАТО и ЕС и трябва да бъде посрещната с подобаващо твърд отговор, реагира литовският външен министър

Ружа Райчева 22 май 2024 в 13:43 5528 6

Знак на границата на Финландия и Русия

Снимка Getty Images

Знак на границата на Финландия и Русия

Русия инициира едностранна промяна на морските си граници с Литва и Финландия в Балтийско море.

Това става ясно от постановление на руското министерство на отбраната, публикувано вчера на официалния уебсайт на правителството. Решението е едностранно и не е признато на международно ниво, съобщи украинският независим сайт Kiyv Independent.

Русия възнамерява да присвои вътрешните морски води в източната част на Финския залив, както и край руските градове Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област. Целта е да се променят географските координати, с които се измерва ширината на руското териториално море и зоната в близост до бреговата линия и островите, става ясно от постановлението.

Кремъл възнамерява да промени географските координати в близост до островите Сомерс, Яхи, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд и Готланд, както и до северния нос на река Нарва в близост до държавната граница с Финландия. Русия също така преразглежда собствеността на районите в близост до разклоненията на Куршум, Висла и Таранския нос на границата с Литва.

"Предишните географски координати са били регистрирани въз основа на дребномащабни морски навигационни карти, които се основават на изследвания от 20-ти век и не позволяват да се определи външната граница на вътрешните морски води на Русия", пише в правителствения документ.

Според Кремъл действащите географски координати, установени с постановление на Съвета на министрите на СССР през 1985 г., не отговарят напълно на сегашното географско положение.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис реагура като каза, че в ход е поредната руска хибридна операция, като този път се опитват да разпространят страх, несигурност и съмнения относно намеренията си в Балтийско море.

"Това е очевидна ескалация срещу НАТО и ЕС и трябва да бъде посрещната с подобаващо твърд отговор", каза Ландсбергис.

  Ружа Райчева

  Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  200

  6

  демотиватор

  22.05 2024 в 14:45

  Какво още трябва да направи върколакът, че да го фраснем най-сетне по муцуната (може и с много по-добре въоръжен украински юмрук) ?! ✊
  Или да финансираме у Оркландия една гражданска войничка, купувайки си някой Пригожин2 ?! ✊
  Или пак да изплачем душераздирателно колко дълбоко сме загрижени........

  615

  5

  швейк

  22.05 2024 в 14:32

  Сега ще има най-строго мъмрене и нови санкции ... 350 000 армия е на източния фланг на НАТО. Вкарвай ги в Украйна и да приключва тази драма, кочината да си вие в мочурищата, ние да се уверим, че някой все пак мисли и защитава интересите на европейците.

  -885

  4

  nms

  22.05 2024 в 14:09

  Очакваше се, след като НАТО 2г. демонстрира страх да не разсърди диктатора съвсем нормално е да пробва номерца, и само ще става все по лошо. Виолетовите меки китки не разбират че света е жестоко място и проявиш ли слабост ще започнат да те ръфат.
  Както в момента виолетовите признават Палестина, ислямистки убийци ще си имат държава в която ще потъват милиарди евра а ще се плаща с тероризъм и кръв.

  1005

  3

  eagle60

  22.05 2024 в 13:58

  опипва се почвата. Остров Готланд е мечтата на кремълския психар за доминация в Балтика. Колко навреме Шведите станаха член на НАТО

  1005

  2

  Зла свекърва

  22.05 2024 в 13:48

  "Според Кремъл действащите географски координати, установени с постановление на Съвета на министрите на СССР през 1985 г., не отговарят напълно на сегашното географско положение."

  Има една детска песничка, която изглежда Путин възнамерява да превърне в действителност.

  "Балонът се надува, надува, надува, надувайте момчета, да стане на парчета, пук!"

  Само че вместо "балон", Големият диктатор мисли за Земята, а вместо "пук", в главата му звучи "гръм".

  За обикновените хора резултатът е един и същ - земята става необитаема, защото руският ботуш малко е газил та иска още да прегази, докато си изтърка подметките.

  1005

  1

  eagle60

  22.05 2024 в 13:48

  Наший генерал няма ли да изблее нещо от сорта че сме за мир
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?