Русия гони 20 чешки дипломати

OFFNews 19 април 2021 в 07:33 2016 0

В отговор на експулсирането на 18 руски дипломати от Прага Русия обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

Чешките дипломати трябва да напуснат страната преди края на 19 април, се казва в изявление на руското външно министерство, публикувано в неделя.

"На посланика бе изразен решителен протест във връзка с неприятелския акт на чешките власти по отношение на персонала на руската дипломатическа мисия в Прага. Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка е информиран, че 20 служители на чешкото посолство в Москва са обявени за персона нон грата, се казва още в изявлението.

Чешкият премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер Ян Хамачек обявиха в събота, че 18 служители на руското посолство в Прага са изгонени, които според чешката страна са "служители на руските специални служби на СВР и ГРУ" заради предположение, че са замесени във взривяване на военен склад.

Същевременно чешката полиция обяви, че издирва двама мъже, които са използвали фалшиви паспорти и са се представяли с имената Александър Петров и Руслан Боширов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови