Русия блокира Facebook на територията си

OFFNews 04 март 2022 в 20:25 2589 1

Снимка pixabay

Руският медиен регулатор Роскомнадзор блокира достъпа до Facebook на територията на страната, съобщи Би Би Си-Русия. 

В изявление на регулатора се казва, че от октомври 2020 г. са регистрирани 26 случая на дискриминация на руски медии от Facebook.

"През последните дни социалната мрежа ограничи достъпа до "Звезда", "РИА Новости", "Sputnik", "Russia Today", "Lenta.ru" и "Gazeta.ru", се казва в съобщението на Роскомнадзор.

"Скоро милиони обикновени руснаци ще се окажат откъснати от проверена информация, лишени от ежедневната си възможност да общуват със семейството и приятелите си. Ще продължим да правим всичко възможно, за да възстановим нашите услуги, така че да останат достъпни за хора, които могат безопасно да се изразява", се казва в изявлението на президента на Мета по глобални въпроси Ник Клег.

Регулаторът ограничи достъпа и до Twitter. 

Преди дни Роскомнадзор обяви, че медиите трябва да отразяват "военната операция" само въз основа на информация от официални руски източници. В този смисъл думата "война" се превърна във фалшива новина, заради която редица медии бяха принудени да изтрият част от съдържанието си, а някои от независимите - като "Дождь" и "Ехото на Москва", бяха блокирани. Беше приет закон, според който това ще се наказва с до 15 години затвор. 

Журналисти пък напуснаха страната, защото се страхуват за живота си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!