Румъния ще помага финансово на хората, приютили украинци

OFFNews 24 март 2022 в 10:04 949 0

Снимка АП/БТА

Говорителят на румънското правителство Дан Карбунару съобщи, че на днешното заседание е било прието извънредно постановление, което позволява на физическите лица, приютили украински бежанци, да получат приспадане на разходите, съобщава БТА.

Така те ще получават от бюджета на окръжните инспекторати за извънредни ситуации по 20 леи (7,99 лв.) на ден за храна за всяко приютено лице и по 50 леи (19,77 лв.) за нощувка. Механизмът, по който ще бъдат правени тези плащания, предстои да бъде определен по-късно.

Дан Карбунару уточни, че тези пари се отпускат за хората, които доброволно и без да са очаквали непременно някакво решение на властите, са побързали още от първите дни на кризата в Украйна, да приемат бежанци в домовете си.

"Отвориха вратите си, приеха украинските съседи и приятели в домовете си и ето, че с това постановление правителството дава възможност на румънците, които са направили този жест, да могат да продължат или поне да намалят усилията, които са правили досега, както по отношение на храненето, така и на настаняването", посочи правителственият говорител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки