Ройтерс: Иран е въоръжавал Сирия под прикритието на полети с хуманитарна помощ след земетресенията

OFFNews 12 април 2023 в 10:30 1934 0

Хора се опитват да изнесат мебелите и домакинските си уреди от срутена сграда след опустошително земетресение в град Джиндерис, провинция Алепо, Сирия, вторник, 14 февруари 2023 г.

Снимка БТА/АП

Хора се опитват да изнесат мебелите и домакинските си уреди от срутена сграда след опустошително земетресение в град Джиндерис, провинция Алепо, Сирия, вторник, 14 февруари 2023 г.

Иран е използвал полети за оказване на помощ при опустошителните земетресения в Турция и Сирия на 6 февруари, за да внесе оръжия и военно оборудване в стратегическия си съюзник Сирия, съобщиха девет сирийски, ирански, израелски и западни източници на агенция Ройтерс.

Източниците твърдят, че целта е била да се подкрепи иранската отбрана срещу Израел в Сирия и да се укрепи сирийският президент Башар Асад.

Двете земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 в Турция отнеха живота на повече от 50 хил. души в Турция и Сирия, над 6000 от които са в Сирия, и сринаха стотици хиляди сгради и превърнаха някога оживени градове в мъртви руини. Тогава стотици полети от Иран започнаха да кацат на сирийските летища в Алепо, Дамаск и Латакия с доставки и това продължи седем седмици, казват източниците.

Доставките са включвали модерно комуникационно оборудване и батерии за радари и резервни части, необходими за планираното модернизиране на системата за противовъздушна отбрана на Сирия, осигурена от Иран в гражданската война, твърдят източниците, два регионални източника и източник от западното разузнаване.

Журналисти от Ройтерс са получили информацията за полетите на база разговори със служители на западното разузнаване, източници, близки до иранското и израелското ръководство, както и със сирийски военен дезертьор и служещ сирийски офицер.

На въпрос дали Иран е използвал самолети за хуманитарна помощ след земетресенията, за да пренесе военно оборудване в Сирия, за да засили мрежата си там и да помогне на Асад, иранската мисия към ООН в Ню Йорк отговори "Това не е вярно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови