Републикански сенатор обяви, че има основания за импийчмънт на Тръмп

OFFNews 10 януари 2021 в 09:45 2913 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт, заяви американският сенатор Пат Туми, предаде АП. 

Републиканецът, представляващ щата Пенсилвания в горната камара на американския Конгрес, не каза обаче дали би гласувал за отстраняването му от поста, ако Камарата на представителите гласува за започване на процедурата и тя стигне до Сената, уточнява БТА.

"Мисля, че президентът е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт, но не знам какво ще стигне до Сената, ако изобщо нещо стигне", добави Туми. 

Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси обвини поддръжниците на президента Доналд Тръмп, щурмували Капитолия, че са избрали принадлежността си към бялата раса вместо демокрацията, предаде Асошиейтед прес.

Възможно е Камарата на представителите да гласува още следващата седмица по нова процедура за импийчмънт на Тръмп. Идеята се ползва с масова подкрепа сред представителите на Демократическата партия. Пелоси не съобщи дали е взела окончателно решение за започването на процедурата, но заяви, че "подстрекателството на президента на САЩ трябва и ще бъде разгледано", отбелязва АП. 

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс не изключва възможността да прибегне до 25-ата поправка на конституцията на САЩ, за да отстрани от поста действащия американски президент, републиканецът Доналд Тръмп, предава CNN. Според източници на телевизията екипът на Пенс се надява, че няма да му се налага да обяви недееспособността на Тръмп, както е предвидено в разпоредбите на това изменение. Според помощниците на вицепрезидента на САЩ, заедно със стартирането на процедурата за импийчмънт, това може да провокира допълнителни рискове за сигурността на страната.

В същото време, според източници на CNN, Пенс не изключва, че в краен случай, ако поведението на Тръмп като ръководител на администрацията на Вашингтон "стане още по-малко предсказуемо", той ще трябва да прибегне до поправката, в резултат на което ще поеме поста на ръководител на Белия дом. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews