Разследват лекаря на Марадона за непредумишлено убийство

OFFNews 30 ноември 2020 в 08:50 2114 0

Снимка БТА/АП

Аржентински прокурори разследват лекаря на Диего Марадона за възможно непредумишлено убийство след смъртта на футболната легенда преди четири дни.

Полицаи от Буенос Айрес претърсиха къщата и частната клиника на д-р Леополдо Луке. Те проверяват дали е имало небрежност в терапията на Марадона след операцията му.

60-годишният Марадона почина от инфаркт в дома си, където се възстановяваше от нея.

Не са повдигнати обвинения срещу д-р Луке. Той отрича да е имало небрежност.

Марадона беше опериран от субдурален хематом през ноември и лекуваше алкохолна зависимост.

Какво стои в центъра на разследването?

Около 30 полицаи претърсиха дома на 39-годишния д-р Луке в неделя сутринта. Още 20 - клиниката му в столицата Буенос Айрес. Акцията бе разпоредена от прокурори, които се опитват да пресъздадат последните дни на Марадона в дома му. Полицаите са иззели компютри, мобилни телефони, медицинска документация. Има подозрения, че възстановяването на Марадона в дома му може и да не е ставало при необходимите условия, налични в клиниката - 24-часови дежурства на медицински сестри, които да следят да няма "злоупотреба със субстанции", дежурства на лекари и линейка в готовност, оборудвана с дефибрилатор. Властите искат да разберат и как д-р Луке се е включвал във възстановяването на Марадона, в последните дни от живота на футболната легенда.

Защитата на д-р Луке

На емоционална пресконференция в неделя д-р Луке - наричан от футболиста личния му лекар - се разплака. Каза, че е направил всичко, което е могъл, за да спаси живота на приятеля си. Той допълни, че Марадона е бил много тъжен през последните си дни. "Искате да знаете за какво съм отговорен? За това, че го обичах, за това, че се грижех за него, за това, че удължих живота му и качеството му в края" - обърна се лекарят към репортерите. Той подчерта, че е направил "всичко, което е могъл, до невъзможното".

Според него Марадона е бил изписан по-рано от необходимото от болницата след претърпяната мозъчна операция.

По повод опасенията на властите, лекарят постави под съмнение ролята му в постоперативното възстановяване на Марадона. "Ако ме питате, аз съм неврохирург и моята работа приключи. Тя беше приключила с нея", каза той, визирайки ноемврийската операция. Той подчерта, че възстановяването на Марадона у дома не е било негова отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови