Разследване на Би Би Си обвини Twitter, че сее тролска зараза, след като го купи Мъск

OFFNews 06 март 2023 в 14:07 2520 0

Twitter
Бизнесменът Илън Мъск.

Twitter не е в състояние да защити потребителите на платформата от тролски атаки, координирана от държавата дезинформация и сексуална експлоатация на деца заради уволненията и промените, които направи новия собственик на компанията Илън Мъск.

Това заявяват служители на социалната мрежа пред Би Би Си.

Ексклузивни академични данни и свидетелски показания на потребители на Twitter подкрепят твърденията им. Те показват, че омразата в Twitter процъфтява под ръководството Мъск, като троловете се окуражават, тормозът се засилва, а акаунтите, разпространяващи обиди, се множат.

Настоящи и бивши служители на компанията разказаха в предаването "Панорама" на Би Би Си, че функциите, предназначени да защитават потребителите на Twitter от тролове и тормоз, се оказват трудни за поддържане на фона на това, което те описват като хаотична работна среда, в която новият собственик е постоянно в сянката на бодигардове. 

Бившата ръководителка на отдела за модерация на съдържанието казва, че всички от нейния екип, който е създал специфични мерки за безопасност са били уволнени. По-късно тя също подава оставка. Вътрешно проучване на Twitter показва, че тези мерки за безопасност са намалили троленето с 60%. Друг служител, работещ за социалната медия, е категоричен, че сега "никой не се грижи" за този вид работа, като оприличи платформата на сграда, която отвън изглежда добре, но отвътре "гори".

До момента от Twitter не са отговорили на запитванията на Би Би Си по темата.

Според разследването на британската медия:

Нарастват опасенията, че сексуалната експлоатация на деца в Twitter се увеличава и не докладва достатъчно на правоприлагащите органи.

Целенасочените кампании за тормоз, целящи ограничаване на свободата на изразяване, и операции за чуждестранно влияние - които някога са били премахвани ежедневно от Twitter - сега остават "без последствия".

С 69% са се увеличили новите акаунти, следващи женомразки и обидни профили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!