Ракетата на сър Ричард Брансън падна при първия опит за изстрелването ѝ

OFFNews 26 май 2020 в 09:59 4684 0

Компанията на милиардера сър Ричард Брансън Virgin Orbit се опита неуспешно да изстреля ракета над Тихия океан, предаде Би Би Си. Тестът бе прекратен секунди след освобождаването на ракетата от самолет Боинг 747 в неделя.

Опитът бе направен по обяд, когато 747 напусна Въздушното и космическото пристанище Мохаве, северно от Лос Анджелис, носейки ракетата, наречена LauncherOne под лявото си крило. 4 секунди, след като самолетът освободи ракетата, LauncherOne запали двигателя, за да започне изкачването си към околоземната орбита, но изглежда не стигна далеч.

На този етап не е съобщено какво точно се е случило, но предварително от фирмата бяха обявили, че шансът за успех е само 50:50.

Целта на Virgin Orbit е да придобие дял от нововъзникващия пазар за изстрелването на малки спътници. Мрежата е предназначена за обезпечаване на достъп до високоскоростен интернет от страна на потребители от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници. Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5G.

"Тестовите полети са инструмент за извличане на данни сега ние имаме съкровище. Постигнахме много от целите, които си поставихме, макар и не толкова много, колкото искахме - каза изпълнителният директор на Virgin Orbit Дан Харт. - Въпреки това направихме голяма стъпка напред днес. Инженерите ни вече преглеждат данните, а нашата следваща ракета е в очакване. Ще се учим, ще се коригираме и ще се подготвим за следващия ни тест, който ще се проведе скоро."

Втората ракета е почти завършена и може да бъде готова за излитане до седмици.

По-голяма публичност от дейността на сър Брансън има опитът за извеждане на пътници в орбита с цел туристическо пътуване, което е напълно различно от опитите за изстрелване на сателити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови