Работодателят може да чете чатовете на служителите си, ако те са уведомени, реши съдът в Страсбург

OFFNews 05 септември 2017 в 19:40 2495 0

Компаниите имат право да четат електронната поща на своите служители, но само, ако предварително са предупредили за това своите работници и са се уверили, че те знаят.

Работодателите имат право да контролират и други канали за онлайн комуникация като "Вайбър" и "Месинджър", но само ако устройството, от което са ползвани приложенията, е собственост на компанията.

Това реши днес Европейският съд по правата на човека в Страсбург, предаде "Ройрерс".

Решението на съда идва след случай с румънски гражданин, който е уволнен преди 10 г. за това, че ползва служебния си профил в социална мрежа за лични цели, въпреки че правилата на компанията не го позволяват.

Според съда, румънските магистрати не са оценили правото на личен живот на уволнения Богдан Барбулеску, който губи дело срещу работодателя си в родната си страна.

По време на делото в Румъния компанията представя разпечатки от комуникацията на своя бивш служител с брат му и годеницата му като доказателство, че уволненият е ползвал служебния си профил за лични цели.

Приемайки като доказатеслтва чатовете на служителя, румънските власти не са защитили правото му на лична кореспонденция, категоричен бе съдът. 

Сега румънските власти ще трябва да изплатят на Барбулеску скромна парична сума и да покрият разноските по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!