Путин събира куцо и сакато, праща 30 000 доброволци в Украйна

Голяма част от новите солдати нямат какъвто и да е военен опит, залъгват момчета от бедните региони с обещания за много пари

OFFNews 30 юли 2022 в 20:47 10646 19

арт

Снимка БТА/АП

Новата арт инсталация "Путин, гръмни се!" в Киев.

В цяла Русия се сформират доброволчески батальони, които ще бъдат изпратени на фронта в Украйна. Анализаторите смятат, че повече от 30 000 доброволци могат да бъдат мобилизирани в редиците на руската армия, съобщава CNN и посочва, че в много случаи за тях не се изисква военен опит.

Според медията Русия се стреми да замени своите военни, които са изтощени от петте месеца на войната, както и тези, които са били елиминирани от защитниците на Украйна. Около една трета от мобилизираните 30 000 души се планира да бъдат хвърлени в Донбас.

Миналата седмица шефът на британското разузнаване MI6 Ричард Му изрази увереност, че "през следващите няколко седмици руснаците ще изпитват все по-големи затруднения при осигуряването на жива сила". Това, от своя страна, ще даде на Украйна ключова възможност да предприеме ответни действия.

Путин отдавна се противопоставя на идеята за обща мобилизация в Русия, а наборната служба през пролетта на 2022 г. беше подобна на миналогодишната. Доброволческите батальони са един от начините за попълване на руската армия без да се предприема такава радикална стъпка.

Призивите за присъединяване към доброволните формирования обикновено са насочени основно към по-бедните и изолирани региони, като за примамка се използва обещанието за "бързи пари".

Според CNN боеспособността на тези батальони е доста съмнителна. Чеченските доброволчески отряди изиграха огромна роля в кампанията в Донбас, особено в Мариупол. Но те са сравнително добре оборудвани и имат голям боен опит. Батальоните, събрани от другите руски региони, очевидно не са такива.

Някои батальони ще участват само в операции по бойно осигуряване и подкрепа, а други ще подсилят съществуващи военни части или ще формират бойни батальони, казва пред CNN Екатерина Степаненко, изследовател за Русия в Института за изследване на войната във Вашингтон.

Според нея руското ръководство планира да отдели един месец за обучение на доброволци, но това едва ли ще ги превърне в ефективни войници.

Междувременно според данните на Киев ВСУ вече са ликвидирали повече от 40 хил. окупатори и хиляди единици бойна техника.

Форбс пише, че следващите седмици могат да се окажат решаващи на фронта, а бъдещето на войната ще зависи от развоя на събитията през август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

19

Constanza

01.08 2022 в 13:38

До order:

А вие откъде се сдобихте с такива задълбочени сведения?

706

18

order

01.08 2022 в 13:25

Ти да видиш... ама това е империя, може да събира 30,000 куцо и сакато, ама може и да събере милиони родолюбци готови да загинат за родината си, както са го правили от векове!!!!
А иначе проблема е на болната глава... на укрите(годни за войници) е забранено да напускат държавата, а те го правят като си плащат хиляди евраци или се дегизират кат дами и други прийоми за да печат задници по плажовете на Европа!!!!

-60

15

офф бее

31.07 2022 в 10:42

Аз виждам още 30 000 денацифицирани и демилитаризирани орки.... Като Ванга съм, баси... :-)

2210

12

fishcake1

31.07 2022 в 01:02

Виждаш хора в украински униформи да крадат пералня и си викаш: "ъъъ, това са просто някакви хора, които просто изнасят пералня от нечий апартамент"...

Браво, както казваш, "конспиративна кратуна"

2051

11

Propaganda

31.07 2022 в 00:04

Ако това му е била "подготвената" сган на путкин, прай сметка какви подчовеци из дълбините на руската кочина ще изкара сега от отчаяние. От барета нагоре ще да са.

Нека. Да има. Да видим на какво са способни и немските установки докарани тази седмица.

Дерусофикация!