Проучване: Крим не иска ток от Украйна, ако ще се смята за част от нея

OFFNews 02 януари 2016 в 13:39 5791 21

94% от жителите на Крим и Севастопол предпочитат да имат режим на тока няколко месеца, отколкото да признаят, че са част от Украйна. 

Това показва проучване, проведено сред 3000 жители на Крим. 

Проучването е възложено на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак от президента Владимир Путин. 

Според експерти от Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) в сравнение с преди близо две години днес се е увеличил броят на жителите на полуострова, които иската да бъдат част от Русия.

Известният руски опозиционен политолог Глеб Павловски пък коментира пред радио „Ехото на Москва“, че това „проучване представлява крачка към демонтирането на политическата система, и че то е било извършено под дулото на пистолета“. 

В края на ноември доставката на електричество в Крим от Украйна беше прекратено след взривове, причинени от група украински националисти. Това доведе до режим на тока в Крим в продължение на дни. 

Русия вече пусна в действие два електропровода за Крим, с което полуостровът премина в енергийната система на Москва, но за пълната независимост от Украйна ще бъдат необходими поне още 500 МВт, за да може района да се върне към нормалното си функциониране.

Спирането на подаването на електроенергия към Крим предизвика проблеми и за Украйна, защото загубата на такъв огромен потребител, какъвто е Крим, доведе до аварийно претоварване на две атомни централи в тази част на страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков