Протестите в Египет прерастнаха в кървави сблъсъци

Борислава Бибиновска 28 ноември 2012 в 15:34 1402 0

Протест в Египет. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Протест в Египет. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Двама души са загинали, а над 100 са ранени при среднощните сблъсъци между противниците и поддръжниците на египетския лидер Мохамед Мурси.

Хиляди протестираха във вторник срещу сряда през нощта на площад "Тахрир" в столицата Кайро и други градове на Египет, отбелязва Би Би Си.

Над 4 часа са продължили сблъсъците между противниците на президента и Мюсюлманските братя, чийто член е самият Мурси.

Участниците са използвали ножове, бухалки, пушки и гранати.

"Не искаме нова диктатура", "Управлението на Мубарак беше диктатура. Предприехме революция, за да има справедливост и свобода", бяха само част от скандиранията на демонстрантите.

Протестиращите заплашиха, че няма да се примирят и ще стигнат дори по-далеч, ако Мурси не подаде оставката си и не напусне президентския пост. Все още обаче няма реакция от страна на египетския лидер, който не е отговорил публично на обвиненията.

От кабинета на Мурси уверяват, че всяко действие, което президентът е предприел след встъпване в длъжност през 2011 г., е било с цел по-бързото развитие на Египет и прокарването на демократични реформи.

Повод за протестите в Египет стана недоволството на гражданите от управлението на новоизбрания президент Мурси. Противниците на президента са категорични, че той се опитва да наложи диктатурна власт.

 

 

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews