Пробив в медицината! Излекуваха бебе с ХИВ

Елица Мартинова 04 март 2013 в 08:07 2602 0

Д-р Дебора Пърсауд, Снимка: Reuters
Undated handout photo shows Dr. Deborah Persaud, a virologist at Johns Hopkins Children's Center in Baltimore, Maryland in this image released to Reuters on March 3, 2013. Persaud reported the first case of an infant being cured of HIV infection at a meeting in Atlanta. A baby girl in Mississippi who was born with HIV has been cured after very early treatment with standard drug therapy, U.S. researchers reported on Sunday, in a potentially ground-breaking case that could offer insights on how to eradicate HIV infection in its youngest victims. REUTERS/Johns Hopkins Children's Center/Handout

Учените са с крачка напред в борбата си срещу вируса на СПИН, след като американски лекари потвърдиха, че са излекували бебе с ХИВ. Това пише в първия си брой за седмицата британският вестник The Independent.

В края на миналата седмица учени от американския щат Атланта съобщиха, че дете на 2,5 г., родено с вируса ХИВ, вече е излекувано. Лекарите пазят самоличността на детето в тайна.

В първите 30 часа от живота си то е получило вливане на огромно количество лекарства срещу ХИВ. Малко след това станало ясно, че имунната система на момиченцето реагира на лечението и тестовете показали намаляване на нивата на вируса в кръвта му. 29 дни след раждането вирусът вече бил неоткриваем. Бебето било лекувано общо 18 месеца, след което майката спряла да води бебето в болницата и терапията била прекъсната.

10 месеца по-късно тя отново завела момиченцето в лечебното заведение. Лекарите назначили кръвен тест, за да установят състоянието на детето преди продължаването на лечението. Резултатите обаче показали, че в кръвта на момиченцето няма следа от вируса на ХИВ. Повторен тест потвърдил резултатите.

Лекарите назначили и изследване на антитела на ХИВ, което също се оказало отрицателно.

Специалистите направили проверка и за ДНК на ХИВ, което би означавало, че вирусът се е интегрирал в генетичния материал на болния. Тестовете показали изключително ниски нива – малко над лимита, който позволява да бъде засечено.  Заради тези резултати лекарите препоръчали терапията да не започва отново. 

Така от една година насам детето не приема медикаменти срещу ХИВ и вече може да се счита за излекувано, съобщават медиците от Атланта.

„Това е най-големият успех в борбата срещу СПИН, който сме постигали досега. Голяма част от успеха на лечението се дължи на бързината и интензивността на вливане на антивирусни медикаменти веднага след раждането на детето“, споделя д-р Антъни Фаучи, част от екипа в Атланта.

Ръководителят на изследването д-р Дебора Пърсауд обаче предпочита да запази и доза скептицизъм.

„Резултатите са окуражаващи, но не значат категорично и окончателно справяне с ХИВ. От значение бяха скоростта и интензивността, с която вляхме медикаменти в кръвта на детето веднага след раждането му, преди клетките на вируса да могат да се внедрят в тялото му. Това обаче не означава, че всички следи от вируса са били заличени“, обяснява Пърсауд.

Въпреки това лекарите са категорични, че случаят с излекуваното момиче може да стане основа за изследвания в областта. Според може да се достигне до това методиката да бъде използвана при децата, родени с вируса на ХИВ.

Те са категорични, че спирането на терапията е помогнало да се установи излекуването на момиченцето, въпреки това съветват родителите на деца с ХИВ да не спират лечението. Редуването на периоди със и без терапия може да доведе до резистентност на вируса към лекарствата, обясниха специалистите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки