Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Одобриха лекарство, което пази от ХИВ

Елица Мартинова 17 юли 2012 в 10:31 2241 0

Травуда, Снимка: Reuters
Травуда, Снимка: Reuters

Американската агенция по храните и лекарствата одобри медикамент, който може да предпази от заразяване с ХИВ здрави хора.

Лекарството „Трувада“ е първото по рода си и ще бъде използвано от хора с висок риск от заразяване.

Медикаментът съдържа вещества, използвани при лечението на вече заболели хора. Предимството му обаче е в това, че то е максимално пречистено и може да се приема като профилактично средство.

За да действат пълноценно, хапчетата трябва да се пият според строг режим и в комбинация да се прилагат всички досега известни превантивни мерки.

Проучванията на фирмата производител Gilead Science Inc. сочат, че „Трувада“ намалява със 75% вероятността от заразяване.

„Днешният ден е исторически момент в борбата срещу ХИВ“, заяви в официално изявление по темата „Трувада“ Маргарет Хамбург – представител на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ.

„Всяка година хиляди хора се заразяват с опасния вирус, въпреки наличието на превантивни мерки. Новото лекарство ще ни позволи да увеличим шансовете за превенция над ХИВ“, допълни още Хамбург.

Медикаментът има и своите критици, които са на мнение, че хората ще изхарчат парите си напразно, тъй като няма да успеят да спазят стриктния план за прием на хапчетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews