Президентите на Иран, Русия и Турция се договориха за 'народен конгрес' за реформи в Сирия

OFFNews 22 ноември 2017 в 21:45 2961 0

Снимка РИА Новости

Президентите на Иран и Турция подкрепиха идеята за свикване на народен конгрес в Сирия като една от първите стъпки за започване на диалог след продължителната гражданска война в страната. Това съобщи днес руският президент Владимир Путин след среща в Сочи с президентите Хасан Рохани и Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от Ройтерс  и БТА.

Тримата президенти са наредили започване на консултации за организиране и насрочване на Конгрес за национален диалог в Сирия.

Путин се срещна в Сочи вчера със сирийския президент Башар Асад. След това руският президент разговаря и с американския си колега Доналд Тръмп по телефона. 

Според Путин ръководството на Сирия желае мирен процес, конституционна реформа и свободни избори, а тримата президенти са се съгласили, че трябва да бъдат ликвидирани докрай "терористичните групи" в Сирия.

Рохани беше категоричен, че Конгресът за национален диалог ще помогне за изработването на новата сирийска конституция, според която да се произведат избори.

На тристранната среща Ердоган призна големите победи над "Ислямска държава", изгубила много от бастионите си в Сирия, но подчерта, че постигнатото е "важно, но недостатъчно". По думите му сега е извънредно важно всички участници в търсенето на политическо решение за кризата да намерят решение, което да е трайно и приемливо за сирийския народ.

Русия и Иран подкрепят режима на сирийския президент Башар ал Асад, а Турция - неговите политически опоненти.

В заключителната съвместна декларация от срещата се подчертава, че създадените зони на деескалация не бива да подкопават суверенитета и териториалната цялост на Сирия, отправя се призив към международната общност да окаже хуманитарна помощ на Сирия и се посочва, че Иран, Русия и Турция ще "проведат консултации и ще съгласуват състава на конгреса".

В документа се казва още, че тримата президенти са решили при необходимост да се съберат отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!