Посолството на Иран обяви, че Солеймани е спасил Европа от ИДИЛ

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2020 в 18:53 4889 1

"Гордото знаме на Ислямска република Иран в посолството на Иран в София е свалено наполовина в почит на човека, който не позволи черното знаме на ИДИЛ да бъде издигнато в столиците на някои страни, включително Ирак и Сирия", се казва в становище на посолството на Иран в София по повод смъртта на генерал Касем Солеймани.

Според мисията Солеймани "не позволи последиците от съществуването на това ужасно явление да се проявят в европейските държави".

"Командир Касем Солеймани беше личността, представляваща най-ефективната сила в борбата срещу тероризма и екстремизма в Западна Азия. Той изигра важна и определяща роля в противодействието срещу ИДИЛ, Ал Нусра и Ал Кайда", пишат от посолството.

Според иранските дипломати ликвидирането на генерала е "страхливото и малодушно", "опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света".

"Убийство на този човек от агресора, а именно престъпният режим на САЩ под прякото командване на Тръмп, представлява толкова опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света. Всъщност този страхлив терористичен акт, който беше поръчан от американския президент, изложи на показ американския държавен тероризъм пред всички".

"Съединените щати, които хвърлиха региона в несигурност чрез едностранни действия, системни нарушения на международното право, прекомерен натиск и икономически тероризъм над Иран, сега поставят същия този регион на ръба на истинска война чрез увеличаване на напрежението, войнствеността и прибягване до държавен тероризъм. Това е война, която, ако започне, ще има последствия и ще доведе до хаос в много страни!", допълват от иранското посолство.

Според Техеран действията на Доналд Тръмп и воденото от него правителство са в противоречие с международното право и са извършени с цел да се отклони вниманието от процеса по импийчмънт на американския президент.

"Тази криминална атака срещу генерал-лейтанант Солеймани е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион и те няма лесно да избягат от последствията", се казва още в становището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови