Руски танкове навлязоха в Украйна

OFFNews 25 август 2014 в 21:09 18601 86

Руски сили, маскирани като проруски сепаратисти, са прекосили границата и са навлезли в Югоизточна Украйна, далеч от района, в който се водят интензивни боеве, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс.

Лисенко поясни, че става дума за колона, състояща се от 10 танка, два бронетранспортьора и два камиона, които минали границата близо до Шчербак, близо до Новоазовск, който през нощта беше обстрелван от руска територия.

Според Лисенко навлизането на колоната в тази част на Украйна може да се тълкува като опит за отваряне на нов фронт и обособяване на нова зона на конфронтация в Украйна, посочва Ройтерс.

Тези информации говорят за опит за настъпление към Мариупол, голям украински пристанищен град на Азовско море.

Градът се намира на главния път между Русия и полуостров Крим, анексиран от Москва през март. Ако Мариупол падне в ръцете на проруските сепаратисти, това може да е първата стъпка към обособяване на ивица, която да свързва Русия с Крим, посочва Асошиейтед прес.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че няма информация за колоната, за която съобщи Лисенко.

По-рано днес световните агенции излязоха с противоречиви данни за колоната, влязла от Русия в Украйна. Ройтерс цитира Семьон Семьонченко, командир на проправителствената доброволческа милиция на Азов, който написа във Фейсбук, че около 50 бронирани военни превозни средства са прекосили границата на Русия с Украйна, като 40 от тях са опитали да се придвижат към град Мариупол, а останалите са тръгнали към град Амросиивка, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!