Посланикът на Русия в ЕС: Войните в Европа рядко започват в сряда

Ангел Марковски 16 февруари 2022 в 09:37 2147 0

Снимка Getty Images

Владимир Чижов

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов отхвърли предупрежденията на САЩ, че е възможно днес да бъде извършено руско нападение срещу Украйна, предаде ДПА.
"Що се отнася до Русия, мога да ви уверя, че тази сряда няма да има нападение. Няма да има ескалация и през следващата седмица, нито по-следващата, нито следващия месец", заяви Чижов за германския в. "Велт". "Войните в Европа рядко започват в сряда", добави той.

Правителството на САЩ заяви, че смята за възможно Русия да предприеме нахлуване в Украйна преди закриването на Зимните олимпийски игри в Китай в неделя. Съединените щати и техните съюзници от НАТО обвиняват Русия, че подготвя ново нападение срещу Украйна след анексирането на Крим през 2014 г. - обвинение, което Москва отрича.

"Когато отправяте обвинения - особено много сериозни обвинения срещу Русия - вие сте длъжни също така да представите доказателства. В противен случай това е клевета".

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко смята, че дори мисълта за война с Украйна е дивашка и отбеляза, че Русия ще направи всичко възможно, за да предотврати подобно развитие. "Нашата позиция беше ясно формулирана от руския държавен глава: ще направим всичко възможно, за да няма война с Украйна. Не днес, не утре, не вдругиден, никога!" - заяви председателят на Съвета на федерацията в интервю за вестник "Парламентская газета", публикувано на официалния му уебсайт в сряда.

Тя отбеляза, че Русия и Украйна живеят заедно от векове, в една и съща държава, и са "свързани с хиляди нишки". "За нас дори самата мисъл за война е абсолютна дивотия. Разбира се, сега отношенията между нашите страни, меко казано, преживяват лоши времена. Въпреки това вярвам, че всеки проблем може да бъде решен по мирен, дипломатически и политически начин", добави Матвиенко.

На фона на позитивните изявленията на руските официални лица дойде съобщението на министерството на външните работи на Германия, че повечето служители на посолството в Киев са изведени от страната. По-голямата част от членовете на семействата на дипломатите и тези служители, които не са спешно необходими за работата на дипломатическото представителство, са напуснали страната.

Германският генерален консул в Донецк, който последно работи в Днепър, сега е в Лвов и възобновява консулските си задължения там.

Вчера руските властии съобщиха, че започват да изтеглят войските си разположени за "учения" на западната и северната граница (в Беларус) на Украйна. Според различни източници се съобщава за численост меджи 100 000 и 150 000 души, като се твърди, че това е почти цялата боеспособна армия на Русия. От САЩ и ЕС обаче поискаха гаранции за изтеглянето, защото такова не се забелява. Според видеа и съобщения в социалните мрежи руските сили продължават да се придвижват и да се разполагат до границите на Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!