Португалските социалисти спечелиха абсолютно мнозинство в парламента

OFFNews 31 януари 2022 в 12:50 1507 0

Снимка Getty Images

Управляващата Социалистическа партия в Португалия изненадващо спечели абсолютно мнозинство в предсрочните парламентарни избори за втори път в историята си.

Социалистическата партия (Partido Social Democrata) е получила 41,94% от гласовете. Според португалската избирателна система за пълно мнозинство в парламента са нужни точно около 41% подкрепа.

"Абсолютното мнозинство не означава абсолютна власт. Не значи, че ще управляваме сами. Значи, че отговорността е по-голяма", каза по време на победната си реч премиерът Антониу Коща, който е лидер на лявоцентристката партия.

Коща заяви, че Португалия трябва да възстанови икономиката си.

Крайнодясната “Чега” също е получила по-голяма избирателна подкрепа и ще бъде третата по големина партия в португалския парламент.

Резултатът е изненадващ на фона на последните социологически изследвания, които сочеха, че португалските социалисти са загубили голяма част от избирателите си.

Социалистическата партия спечели 117 места от 230 в португалския парламент. Опозиция ще им бъде "Социалдемократическата партия" (Partido Social Democrata), със 71 мандата. 

Антониу Коща смята да води отворен диалог с всички политически сили с изключение на крайнодясната партия "Чега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков