Порошенко задължи Украинската православна църква да се преименува в полза на руската

Вилдан Байрямова 22 декември 2018 в 16:46 2737 0

Събор на духовниците от УПЦ

Снимка ТАСС

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон, който задължава Украинската православна църква в своето название да указва принадлежност към Руската православна църква.

Това се посочва в съобщението, публикувано в официалния сайт на държавния глава. В него е отбелязано, че става дума за одобрения на 20 декември от парламента в Киев закон за изменения в закона на Украйна за свободата на съвестта и религиозните организации. Той касае названията на религиозните организации, които влизат в структурата на религиозна организация с ръководен център извън пределите на страната, „в държава, която със закон е призната като осъществила военна агресия срещу Украйна и/или временно е окупирала част от територията на Украйна“.

„Хората имат конституционно право на свободен избор на вероизповедание. Отбелязаните изменения в закона създават чудесни условия за реализацията на това право за тези, които ще решават към коя православна юрисдикция ще принадлежат - дали към новосъздадената автокефална Православна църква на Украйна, или към онази църква, която настоява да съхрани своята свързаност и зависимост от РПЦ“, подчерта Порошенко при подписването на закона.

Той заяви, че „е по-лесно да направиш своя избор, когато всичко има имената си, а реализацията на закона ще даде на гражданите пълна информация“. Според него поправките в закона се придържат към принципа на свободата на вероизповеданията и равенството на всички конфесии, и няма да има никакви ограничения за конституционните права на гражданите.

На 20 декември Върховната рада на Украйна прие закона, който задължава Украинската православна църква /Московския партиархат/ в названието си да посочи принадлежността си към Руската православна църква, припомня Интерфакс. Законът бе изпратен на президента за подпис. Същия ден от УПЦ /Московския патриархат/ се обърнаха към Порошенко с молбата да наложи вето върху закона. Към момента официалното название на църквата, намираща се в каноническо единство с Московския патриархат, е Украинска православна църква /УПЦ/. На 15 декември обединителният събор, състоял се в присъствието на президента Порошенко, учреди единна поместна църква на Украйна и избра ръководител на тази структура. Каноническата УПЦ отказа да признае новата църква. Още преди събора Константинополският патриарх Вартоломей предупреди главата на УПЦ митрополит Онуфрий, че след избора на главата на новата църква той ще изгуби титлата си на митрополит на Киев и цяла Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!