Поне четирима мигранти загинаха, след като лодката им заседна в Ламанша

OFFNews 14 декември 2022 в 15:53 992 0

опирация

Снимка Би Би Си

Спасители от Франция и Великобритания участваха в акцията.

Най-малко четирима души загинаха, когато лодка с мигранти заседна в Ламанша в ранните часове днес. Спасени са 43 души, като 30 от тях са извадени от ледената вода, съобщи Би Би Си.

Заради мразовитото време се смята, че броят на жертвите може да нарасне - във вторник вечерта температурите в района паднаха до 1°C, а днес температурата на водата беше +12°C.

Лодката е изпаднала в беда около 3 ч. по Гринуич край бреговете на Дънгънес, на около 50 км от Дувър. Великобритания и Франция започнаха мащабна спасителна операция сутринта, като на помощ бяха изпратени британската брегова охрана, френските военноморски сили и въздушна линейка.

В района са изпратени риболовна лодка и хеликоптери.

"Бях уведомена за злополучния инцидент тази сутрин, информирах се за него и нашите служби спешно установяват всички факти", заяви вътрешният министър Суела Браверман.

Лодката е превозвала мигранти, които са рискували да пресекат британската граница по вода от Франция.

Мащабната спасителна операция е първата след смъртта на 27 мигранти през ноември миналата година, когато лодката им потъна на път от Франция за Обединеното кралство.

Между петък и неделя 460 души са прекосили Ламанша и са влезли във Великобритания по вода, като общият им брой за 2022 г. е почти 45 000.

Вчера министър-председателят Риши Сунак обяви нови мерки за предотвратяване на незаконната миграция с малки лодки.

В речта си пред парламента Сунак заяви, че планира да създаде специално звено, което да се занимава специално с контрабандата на мигранти по вода.

Подразделението ще обединява военни и цивилни специалисти, които ще координират разузнаването и прехващането на лодките. Според него единният център за координиране на усилията ще помогне да се освободят повече ресурси за борба с увеличаващия се брой набезите от нелегални мигранти по вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!