„Политическите убийства в Русия не спират“

OFFNews 01 март 2015 в 21:45 7735 22

Людмила Алексеева

Борис Немцов беше застрелян в гръб, съвсем близо до Кремъл. Както се казва, от прозорците на кабинета на Владимир Путин се вижда мястото, където беше убит. Това заяви председателят на Московската хелзинкска група Людмила Алексеева в интервю за bTV.

Познавам Немцов от началото на 90-те години. Той беше единственият единственият от всички губернатори, който по време на Първата чеченска война събра в своята Нижнегоротска област повече от 1 млн. подписа срещу войната, за нейното прекратяване и донесе тези подписи на президента Борис Елцин. Винаги е бил убеден демократ, убеден либерал и просто честен, почтен човек. Между другото, именно това го отличаваше от мнозина наши политици и официални и опозиционни. Никакви увъртания не си е позволявал в своето поведение. Винаги е говорил много прямо, много честно и пак ще повторя, държеше се като свободен човек в свободна страна. Въпреки че той наистина беше свободен човек, но страната, разбира се, не е свободна, каза Алексеева.

Политическите убийства в нашата страна не спират. Загиват винаги хора от опозицията, но дотук не е имало случай, когато президентът да е изказал пряко думи на съболезнование, както стана сега. Това се случи, тъй като президентите на САЩ и на Франция, както и други политици говориха за това и беше просто неудобно в страната, където се случи това убийство, президентът да не вземе отношение.трябваше пръв да изрече тези думи, но слава Богу, че изобщо ги изрече, подчерта председателят на Московската хелзинкска група.

Алексеева коментира и популярността на президента Владимир Путин.

Путин е много популярен в страната, особено след като си позволи тази акция в Крим, което, честно казано, мен много силно ме наскърбява. Той съвсем не е глупав. Миналата година, когато той покани правозащитниците по повод деня на правата на човека, аз си позволих да му кажа: „Г-н президент, искате ли да чуете едни стар човек?" Той кимна с глава. Аз му казах: „Да си силен президент, не е кой знае какво, всички президенти са силни, а да си човечен президент, това вече би било постижение". Нищо не ми отговори на това, а за мен може би това би било най-важната характеристика за първото лице на държавата, каза Людмила Алексеева.

„Огорчава ме това, че 84% от населението одобри и подкрепи акцията в Крим. Уви, това показва, че 20 години след краха на Съветския съюз, ние, руснаците, не престанахме да бъдем имперска нация. Това е имперски синдром. Тази история с Крим и нашата позиция по повод на Донецк и Луганск изолира страната ни от цивилизования сват и, за съжаление, моите сънародници в по-голямата си част не го разбират. Не знам колко време трябва да мине и колко изпитания трябва да преживеем, за да престанем да сме имперска нация и да се превърнем в съвременна, която да има желание да живее с всички в мир и съгласие и да не превзема ничии територии“, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews