Quantcast

„Политическите убийства в Русия не спират“

OFFNews Последна промяна на 01 март 2015 в 21:45 6798 22

Людмила Алексеева

Борис Немцов беше застрелян в гръб, съвсем близо до Кремъл. Както се казва, от прозорците на кабинета на Владимир Путин се вижда мястото, където беше убит. Това заяви председателят на Московската хелзинкска група Людмила Алексеева в интервю за bTV.

Познавам Немцов от началото на 90-те години. Той беше единственият единственият от всички губернатори, който по време на Първата чеченска война събра в своята Нижнегоротска област повече от 1 млн. подписа срещу войната, за нейното прекратяване и донесе тези подписи на президента Борис Елцин. Винаги е бил убеден демократ, убеден либерал и просто честен, почтен човек. Между другото, именно това го отличаваше от мнозина наши политици и официални и опозиционни. Никакви увъртания не си е позволявал в своето поведение. Винаги е говорил много прямо, много честно и пак ще повторя, държеше се като свободен човек в свободна страна. Въпреки че той наистина беше свободен човек, но страната, разбира се, не е свободна, каза Алексеева.

Политическите убийства в нашата страна не спират. Загиват винаги хора от опозицията, но дотук не е имало случай, когато президентът да е изказал пряко думи на съболезнование, както стана сега. Това се случи, тъй като президентите на САЩ и на Франция, както и други политици говориха за това и беше просто неудобно в страната, където се случи това убийство, президентът да не вземе отношение.трябваше пръв да изрече тези думи, но слава Богу, че изобщо ги изрече, подчерта председателят на Московската хелзинкска група.

Алексеева коментира и популярността на президента Владимир Путин.

Путин е много популярен в страната, особено след като си позволи тази акция в Крим, което, честно казано, мен много силно ме наскърбява. Той съвсем не е глупав. Миналата година, когато той покани правозащитниците по повод деня на правата на човека, аз си позволих да му кажа: „Г-н президент, искате ли да чуете едни стар човек?" Той кимна с глава. Аз му казах: „Да си силен президент, не е кой знае какво, всички президенти са силни, а да си човечен президент, това вече би било постижение". Нищо не ми отговори на това, а за мен може би това би било най-важната характеристика за първото лице на държавата, каза Людмила Алексеева.

„Огорчава ме това, че 84% от населението одобри и подкрепи акцията в Крим. Уви, това показва, че 20 години след краха на Съветския съюз, ние, руснаците, не престанахме да бъдем имперска нация. Това е имперски синдром. Тази история с Крим и нашата позиция по повод на Донецк и Луганск изолира страната ни от цивилизования сват и, за съжаление, моите сънародници в по-голямата си част не го разбират. Не знам колко време трябва да мине и колко изпитания трябва да преживеем, за да престанем да сме имперска нация и да се превърнем в съвременна, която да има желание да живее с всички в мир и съгласие и да не превзема ничии територии“, допълни тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2015 в 16:15

Всеки един политик от такъв ранг ,ако бъде убит могат да бъдат изброени доста хипотези.Като се започне по икономически причини ,минем през ревност ,после може убиеца да е искал да стане известен (сещам се за пистолета насочен срещу Ахмед Доган) и още много други ....Защо тази бабичка е сигурна ,че в случая имаме "политическо убийство"? Дали не са и платили с долари? Само хипотеза ,защото долара е доста силен към днешна дата!

04.03 2015 в 13:50

Какъв "честен и почтен човек" е бил Немцов?! Честните хора не участват в приватизационни далавери, а почтените не се влачат по нощите с проститутки.

03.03 2015 в 01:37

Много си се забъркал. Написаното вероятно е адресирано до мене, Фатмето, а не до 666. Мъглата е пълна - кой на кого, какво е подарявал ? За какви анексии говориш ? Да обявим война на Сърбия, да си върнем покрайнините и хич да не ни пука кой какво ще каже?! Не е ли по-добре да се вдигнем на крак и да си върнем България на 5 морета? А ако Турция реши да си възстанови границите от времето на Сюлейман Великолепни?

02.03 2015 в 14:15

А бре Гей Фокс, кога Цариград е бил гръцки?! Византия е Източна римска империя, той си е чисто италиански!!!

02.03 2015 в 13:00

Безиненния никой нищо не е подарявал на Украйна. Образовай се малко. Никита Хрушчов разменя плодородни земи в рязанска област за пустинни в Крим. И това го има в документ не е исмукано от някъде си като твоите писания.
Гой Фокс ти защитаваш тезата, че всяка по - силна военно държава може да граби по - слабите от нея. Значи според теб Турция(надявам се не смяташ, че българската армия може да се опъне на турската) ако реши може да окупира Добруджа и Родопите да проведе един референдум и после всичко ще е ОК(защото резултата от един такъв референдум ще подобен на кримския) така ли?

02.03 2015 в 12:36

До "Фатмето", трите шестака и другите грантови тролове: опорната точка с Кърджалийско не върви, пробвайте нещо друго. Не, не искам Кърджали да се върне в Турция, а искам българският град Одрин от Беломорска Тракия (на който турците казват Едирне) да се върне в България. А Константинопол (Цариград) да се върне на Гърция. Други въпроси имате ли?

02.03 2015 в 12:14

До: Фатме от Истанбул

Драга "Фатме", Истанбул е бил Константинопол до 1453. Бил е столица на процъфтяваща империя с литература, изкуство и светско образование. А сега е град, който се управлява по садомазо ръководството наречено Коран, в който жените ходят опаковани като нинджи и е законно мъжете им да ги бият и изтезават.

Ние не сме виновни, че мракобесният ислямофашизъм тогава се е нанесъл в Константинопол и продължава да отглежда тъпи и нагли мутанти като Вас.

02.03 2015 в 10:22

Силни и верни думи. Уви, руснаците избиват имперски комплекси и всички трябва да им търпим психозите.

02.03 2015 в 10:01

Тая пък изкукалата, къде се опитва да мисли! То, че е платена ясно, но ...

02.03 2015 в 09:16

до Фатме от Истанбул:
Фатме, защо луЪеш като дърта циганка?
Факт е, че турското малцинство в България не е крайно религиозна, по-скоро ЛИБЕРАЛНО. НЕ ЗНАМ, КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В ТУРЦИЯ ИСКА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА РОДОПИТЕ КЪМ ТУРЦИЯ, НО СЪС СИГУРНОСТ ЗНАМ, ЧЕ НИЕ ТУК НЕ ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ЧАСТ ОТ ТУРЦИЯ, НИТО ПЪК , ВЪОБЩЕ ДА ЖИВЕЕМ С ТАМОШНИТЕ МАНАФИ. РАЗЛИКАТА В МАНТАЛИТЕТА МЕЖДУ НАС(БЪЛГАРСКИТЕ) И ТЕЗИ В ТУРЦИЯ Е ОГРОМНА ! НАШЕТО БЪДЕЩЕ Е ТЯСНО СВЪРЗАНО С БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ ВЪОБЩЕ НЕ ВЛИЗА В НАШИТЕ ПЛАНОВЕ. НА КОЙТО МУ СЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ С КЪРОВЦИТЕ(КЮРДИТЕ) ДА СИ СТОИ В ТУРЦИЯ !
FATMECIM, SEN AMCAZINI SIKVERSENE !