Почти половината от хотелите и ресторантите в Швейцария са застрашени от фалит

OFFNews 10 януари 2021 в 19:20 4298 0

Близо половината от хотелите и ресторантите в Швейцария са застрашени от фалит, ако не им бъде предоставена финансова помощ от държавата, смята браншова организация, цитирана от Франс прес.

Причината за това са въведените противоепидемични мерки в страната заради пандемията от коронавируса. 

Правителството вероятно ще продължи тази седмица разпоредбата за затваряне на барове, ресторанти и развлекателни центрове с цел да спадне броят на случаите на COVID-19 и на смъртните случаи.

Първоначално ограниченията трябваше да бъдат отменени на 22 януари, предаде БТА. До края на март обаче половината от всички хотели и ресторанти ще фалират, ако не получат още сега финансови обезщетения, предупреждава в комюнике федерацията на хотелиерите и ресторантьорите ГастроСюис.

Организацията е анкетирала около 4000 собственици на хотели и ресторанти, 98 процента от които вече имат спешна нужда от финансова помощ. Дори самото съществуване на много от тях е застрашено, ако не получат пари още сега, изтъква председателят на федерацията Казимир Плацер.

"Преди кризата над 80 процента от заведенията имаха добри, даже много добри ликвидности. Само за месец 80 процента се озоваха в много тежко положение", отбелязва ГастроСюис.

През октомври организацията предупреди, че 100 000 работни места са застрашени. През последните два месеца на 2020 г. близо 60 на сто от заведенията от сектора са били принудени да намалят персонала си след първата серия
уволнения през пролетта. Плацер е категоричен, че без намеса на правителството се очертава трета вълна на съкращения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!