Почина писателят Карлос Фуентес

Вероника Шербанова 16 май 2012 в 11:12 2841 0

Почина мексиканският писател Карлос Фуентес. Снимка: Reuters
Почина мексиканският писател Карлос Фуентес. Снимка: Reuters

Карлос Фуентес - един от най-известните латиноамерикански писатели, почина снощи на 83-годишна възраст.

Мексиканският писател Карлос Фуентес почина снощи в болница, където е бил приет по спешност заради кръвоизлив в хранопровода. Новината за кончината на му беше съобщена първо в профила на президента на Мексико Фелипе Калдерон в Twitter. Тялото на писателя вече е преместено в къщата му в Мексико Сити.

Карлос Фуентес написва първия си роман "Най-прозрачната област" на 29 години. Следват „Смъртта на Артемио Крус“, „Аура“, „Тера ностра“, Старият гринго“.

Смятан е за най-значимия романист на Мексико. Той, заедно с Габриел Гарсия Маркес и Марио Вергас Льоса, най-успешно привличат вниманието на света към латиноамериканската литература и култура.

Фуентес пише още разкази и пиеси, есета, коментари, политически анализи. Нееднократно е смятан за кандидат за Нобелова награда за литература, но така и не получава отличието. За сметка на това е носител на наградата „Сервантес“, най-високото отличие за испаноезична литература в света.

Писателят преподава в едни от най-престижните университети в света – Харвард, Принстън, Браун. Изявява се и като дипломат. Става посланик във Великобритания и Франция. Води кампания за демократизирането на Мексико.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков