Почина кралят на зулусите Гудуил Звелитини

OFFNews 12 март 2021 в 17:59 3676 0

Снимка Wikimedia commons GNU Free Documentation License

Кралят на зулусите Гудуил Звелитини почина на 72 години в болница в провинция Квазулу-Натал в ЮАР.

Въпреки че ролята му беше до голяма степен символична, Звелитини беше почитан от народа си и имаше огромно влияние върху милиони зулуси.

Президентът на ЮАР Сирил Рамафоса, почете неговия принос за националното единство и икономическото развитие в Квазулу-Натал и Южна Африка като цяло, а опозиционната партия Демократичен алианс нарече Звелитини „изключително важна и влиятелна фигура в нашия политически и културен пейзаж през последните пет десетилетия“.

„Трагично, докато все още беше в болницата, здравето на Негово Величество се влоши и впоследствие той почина в ранните часове тази сутрин“, се казва в изявление на принц Мангосуто Бутелези, основател на Партията на свободата Инката и традиционен министър-председател на монарха на Зулу. „От името на кралското семейство благодарим на нацията за продължителните молитви и подкрепата в този най-труден момент.“

Звелитини беше официално коронован за осмия монарх на най-голямата етническа група в Южна Африка през 1971 г., след като остана скрит няколко години от страх за живота си, когато баща му почина през 1968 г.

„Чувствам, че това не е просто загуба за нацията Зулу, а загуба на културата сама по себе си“, каза Нони Касмиро от Йоханесбург пред Ройтерс.

Друг жител на града, Лазар Афан, каза, че Звелитини е помагал и насочвал хората си „през трудните времена по време на апартейда“.

Звелитини Кабхекузулу е роден на 14 юли 1948 г., годината, в която Националната партия идва на власт и започва своята програма за расова сегрегация и господство.

През 2018 г. той се включи в спорния дебат за земите на Южна Африка, предупреждавайки управляващия Африкански национален конгрес да не включва територията под негов контрол в поземлена реформа, насочена предимно към собственост на бели.

Земите, които той контролираше от организация, наречена Ингоняма Тръст - 3 милиона хектара, включваха „родната земя на Зулу” в Квазулу-Натал, един от няколкото етнически региона, където повечето чернокожи южноафриканци бяха затворени под апартейд.

В цяла Южна Африка племенните власти казват, че са пазители на земя, която е била обща преди европейския колониализъм, и те често контролират достъпа до ресурсите в тези земи, включително договаряне на сделки с минни компании.

Кралят понесе критики през 2015 г., когато няколко души бяха убити в антиимигрантско насилие след ксенофобски забележки на Звелитини. По-късно той нарече атаките „подли“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови