Петролът в Рака поскъпнал 3 пъти, ИД съдира по две кожи от местните

OFFNews 15 декември 2015 в 06:30 6717 4

Цените в сирийския град Рака, провъзгласен за столица от групировката "Ислямска държава", скачат поголовно. Поскъпват не само храните, но и горивата. 

За това разказва Raqqa Is Being Slaughtered Silently - R.B.S.S., нелегална мрежа от журналисти, които рискуват живота си, за да изпращат снимки и новини от столицата на джихадистите Рака. Температурите в града вече са доста ниски, а заради международните удари по петролните кладенци и колоните от камиони, които изнасят нефт, цените са повишени рязко.

Според местен търговец скокът на горивото, което се използва за генераторите, произвеждащи ток, е около 3 пъти. Хората започнали да използват за отопление дърва. 

Затварянето на граничните пунктове с Турция също играе важна роля за повишаването на цените, защото търговците са принудени да внасят стоките си през контролирани от властите пътища. Таксата за камионите е до 30% от стойността на стоките, което ги оскъпява още повече. Превозвачите са подложени и на непрекъснати кражби и отвличания. "Ислямска държава" отделно налага своите данъци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови