Петима души бяха заковани на кръстове по време на ритуал за Разпети петък на Филипините

OFFNews 20 април 2019 в 15:05 6837 0

Снимка Reuters

Католици бяха разпнати по време на ежегоден ритуал за Разпети петък на Филипините, съобщи Independent. 

Четирима мъже и една жена, част от тях носещи трънени венци, бяха заковани на кръстове от хора, преоблечени като римски войници. След това кръстовете бяха издигнати на хълм. 

Други десетки вярващи се самобичуваха, като гърбовете на някои бяха допълнително нарязани с ножчета за бръснене, за да останат окървавени.  

При разпъването на хората се използват стерилизирани пирони, а след свалянето им от кръстовете те са преглеждани от медицински екипи. 

59-годишният художник Рубен Енайе е закован на кръста за 33-ти път. Той решил да се включи в ритуала, за да изрази благодарността си към Бога, след като оцелял след падане от сграда.

Мъжът обяснява, че от следващата година няма да се включва вече в ритуала, защото ще навърши 60 и ще е много по-лесно да бъде тежко наранен, затова казва, че ще предаде традицията на по-младите. 

Друг редовен участник в традиционните чествания, който е разпнат за 16-и път тази година, посочва, че когато участва, молитвите му се сбъдват. Той разказва, че спрял да участва в ритуала за известно време и здравето му се влошило, затова започнал да се включва отново.

Хиляди хора, включително много туристи, наблюдаваха ритуалите, които се изпълняват преди Великден.

Подобни възстановки се изпълняват от редица населени места в северната част на Филипините.

Католическата църква не гледа с добро око на тези практики, но въпреки това хиляди хора наблюдават или се включват в ритуалите всяка година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови