Пентагонът: Вагнер вече няма значима роля в Украйна

OFFNews 14 юли 2023 в 10:25 1500 0

Бойци от Вагнер в камион, Ростов на Дон, 24 юни 2023 г.

Снимка БТА/АП

Бойци от Вагнер в камион, Ростов на Дон, 24 юни 2023 г.

Частната армия „Вагнер“ вече няма значимо участие в бойните операции в Украйна – заяви говорител на Пентагона, цитиран от Би Би Си.

Констатацията се прави седмици след 24-часовия бунт на собственика ѝ Евгений Пригожин, предприел поход към Москва и предизвикал властта и авторитета на президента Владимир Путин.

Смята се, че „Вагнер“ е помогнала на Русия да анексира Крим през 2014 година и е провела някои от най-кървавите битки във войната с Украйна. Наемниците имат ключова роля в превземането на източния град Бахмут.

Споразумението, сложило край на бунта от края на юни, позволи на наемниците от „Вагнер“ да се присъединят към редовната руска армия или да заминат за Беларус заедно със своя водач Пригожин. Но по-рано тази седмица Кремъл обяви, че Путин се е срещнал с Пригожин в Москва само няколко дни след метежа. Путин настоява, че по време на срещата е разяснил предложението си на бойците.

В четвъртък руският президент заяви пред „Комерсант“, че те са можели да изберат да „продължат тяхната служба“ за руската редовна армия. „Те можеха да бъдат ръководени от личността, която през цялото време е била техният истински командир“ – казва Путин, очевидно визирайки себе си. Той подчертава, че няма законова рамка за съществуването на частната военна организация. В прав текст Путин казва: „Вагнер“ не съществува“.

По-рано през деня американският президент Джо Байдън каза на пресконференция във Финландия, че Пригожин трябва да внимава да не бъде отровен.

„Само Бог знае какво е вероятно да направи. Дори не сме сигурни къде се намира и в какви отношения е (с Путин). На негово място бих бил внимателен какво ям. Бих внимавал за менюто си“, казва Байдън.

Американският президент е уверен, че Путин „вече е загубил тази война“ и прогнозира, че руският му колега би могъл да „реши, че не е в интересите на Русия – икономически, политически или по друг начин – да продължи тази война“. Той изрази надежда, че Украйна ще постигне достатъчно значителен напредък в контраофанзивата си, така че да се започнат мирни преговори и да се постигне споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика