Парламентът на Северна Македония гласува новия кабинет на Димитър Ковачевски

Ангел Марковски 16 януари 2022 в 18:24 1212 0

Снимка Пресцентър-СДСМ

Парламентът в Скопие трябва да гласува до полунощ състава на новото правителство на Димитър Ковачевски. Очаква се кабинетът да поеме функциите си още утре, съобщи БНР. Първата среща на новия министър-председател на Република Северна Македония ще е с българския премиер Кирил Петков, който ще посети Скопие на 18 януари

Парламентът на Република Северна Македония заседава продължително вчера и днес с единствената точка от дневния ред - изборът на ново правителство. Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски представи програмата и следващия кабинет, който ще има 21 министри.

Декларира, че иска да води диалог по всички въпроси с опозицията и обществото като цяло, обеща преди всичко да се посвети на икономическия растеж, а по отношение на България подчерта, че няма да има преговори за македонската идентичност и език. Властите в Скопие ще се придържат по темата към утвърдените позиции на парламента.

Ковачевски не се ангажира със срок за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Подчерта също, че не е време за нови избори, защото хората са уморени от гласувания.

Опозиционните депутати, предимно от ВМРО-ДПМНЕ обвиниха управляващите в корупция и непрофесионализъм. Настояха, че страната се нуждае от предсрочни избори, за да има стабилно и легитимно правителство, като се позоваха на редзултата от местния вот.

Ковачевски ще смени на премиерския пост Зоран Заев, който беше министър-председател на страната от края на месец май 2017 година. Заев подаде оставка на 31 октомври след загубата на местните избори. Той се оттегли и от лидерския пост в Социалдемократическия съюз на Република Северна Македония.

Кирил Петков заяви, че при посещението му в Република Северна Македония следващата седмица не може да се очакват новини, свързани с вдигане на българското вето за евроинтеграцията на Скопие: 

„Очаквайте новини - да се каже: сформирани са петте работни групи, имаме реални дати за тези работни групи как да се случват, има реален план какво те трябва да постигнат“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови