Париж призова френските граждани да напуснат незабавно Беларус по шосе

OFFNews 13 февруари 2023 в 19:08 6891 0

Снимка

Франция призова своите граждани да напуснат Беларус по шосе, по въздушен път е нужна изходна виза от МВР.

Министерството на външните работи на Франция предупреди „настойчиво“ всички френски граждани да не пътуват в Беларус, а тези, които се намират в страната, незабавно да я напуснат заради новата офанзива, започната от Русия в Украйна, съобщи Ройтерс в понеделник.

„В контекста на действията на Русия в Украйна и затварянето на беларуското въздушно пространство, не се препоръчват всякакви пътувания до Беларус. Французите, които се намират на територията на Беларус, са поканени да напуснат страната без забавяне по шосе през Литва , Полша или Латвия“, се казва в изявление на френското дипломатическо ведомство.

Френските граждани, които искат да напуснат Беларус със самолет, трябва да кандидатстват за изходна виза в Министерството на вътрешните работи на Беларус.

По-рано френският външен министър Катрин Колона заяви, че Беларус рискува да попадне под допълнителни санкции, ако подкрепи специалната военна операция на Русия в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че лидерът на Беларус Александър Лукашенко ще има проблеми, ако се включи активно в конфликта в Украйна. Макрон припомни, че ЕС вече е наложил санкции срещу Беларус, след като страната разреши руски военни да бъдат разположени на нейна територия за прехвърляне в Украйна.

В началото на октомври Лукашенко коментира беларуското участие във войната, която Минск и Москва наричат специална военна операция, така „Ние участваме там – не го крием, но не убиваме никого, не изпращаме никъде наши военни, не нарушаваме нашите задължения." Според него Беларус лекува, храни хората, и то не само руснаците – „Ние храним най-вече онези бежанци, просяци, бедните, които идват при нас от Украйна по 400-500 души на ден“.

Ден по-рано, в неделя САЩ призоваха своите граждани да напуснат незабавно територията на Русия поради войната в Украйна и риска от произволен арест или тормоз от страна на руските силови структури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков