Папата в ОАЕ: Омразата и насилието в името на Бог са тежко поругаване

OFFNews 04 февруари 2019 в 21:35 2151 0

Снимка EPA

Оправдаването на "омразата и насилието" в името на Бога е тежко оскверняване на божието име", заяви днес папа Франциск в столицата на Обединените арабски емирства, в реч, произнесена на международна междурелигиозна среща, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той стана първият глава на Римокатолическата църква, посетил Арабския полуостров.

"В името на Бога Съзидател несъмнено е осъдителна всяка форма на насилие, защото това е тежко оскверняване на божието име, за да се оправдаят братоубийствената омраза и насилие", каза папата и добави: "Няма насилие, което да може да бъде оправдано с религия".

Той отправи призив за "религиозна свобода" като подчерта, че тя не се свежда само до "свобода на вероизповеданието" и че никоя религиозна практика не може да бъде "налагана" на човек.

"Сред свободите бих искал да подчертая свободата на религията. Тя не се ограничава само от свободата на вероизповеданието, а вижда у другия истински брат, син на същата човечност, на която Бог дава свобода и затова нито една човешка институция не може да заставя и налага", заяви папата пред неколкостотин участници на срещата от различни религии, като призова държавите от Близкия изток "да предоставят същото право на гражданство" на хора "от различни религии".

"Не само тук, а в целия обичан и невралгичен близкоизточен регион, искам конкретни възможности за срещи: нека да има обществата, в които хората от различни религии имат едно и също право на гражданство", каза папа Франциск.

Той призова и за спиране на войните в Близкия изток. 

"Братството между хората изисква от нас, представители на религиите, задължение да забраним всяка разновидност на одобрение за думата "война", подчерта Франциск и припомни, че войната е синоним на "мизерия" и "жестокост".

В речта си той обърна внимание и на фалшивите новини, като посочи, че "младежите, които често пъти са заобиколени от негативни послания и фалшиви новини, трябва да научат не да се поддават на изкушенията на материализма, ненависта и предубежденията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !