Папата осъди кръвопролитията в Сирия

26 декември 2012 в 10:07 1540 0

Папа Бенедикт XVI отправя посланието си за Рождество пред хиляди, събрали се на пл.
Папа Бенедикт XVI отправя посланието си за Рождество пред хиляди, събрали се на пл. "Свети Петър". Снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI призова за политическо решение и прекратяване на насилието в Сирия по време на традиционното си обръщение за Рождество, "Урби ет орби" ("Към града и света"), на 65 езика.

Пред десетки хиляди хора, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана, папата призова всички страни в конфликта към диалог и прекратяване на кръвопролитията.

"Нека да поникне мир за хората в Сирия, която е дълбоко ранена и разделена от конфликт, който не щади дори беззащитните и взема невинни жертви", каза още той, призовавайки за "край на кръвопролитията, по-лесен достъп за помощ на бежанците и разселените и диалог в търсенето на политическо решение на конфликта".

Папата осъди "жестоките актове на тероризъм" и избиването на безащитни в Сирия и Ивицата Газа, призовавайки за пореден път Израел и Палестина към мир, посочиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Бенедикт XVI осъди и конфликтите в Мали и Нигерия - две страни, където ислямистки групировки извършват насилствени действия.

Папата призова и новите лидери на Китай да уважават религиозните свободи. Китай не позволява на католиците в страната да признаят властта на папата и ги принуждава да членуват в подкрепяна от държавата църква.

По време на тържествената си рождественска литургия в базиликата "Свети Петър" на 24 декември папа Бенедикт XVI също отправи молитва за мир в Палестина, Сирия, Ливан и Ирак и призова християните и мюсюлманите заедно да изграждат страните си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови