Папа Франциск призова за спиране на нападенията срещу 'изтощеното население' на Украйна

OFFNews 24 април 2022 в 17:26 2236 0

Снимка Архив

Папа Франциск поздрави православните християни за Великден и призова отново за Великденско примирие в Украйна и спиране на нападенията срещу "изтощеното население", предадоха Франс прес и БТА.

"На днешния ден се отбелязват два месеца от началото на тази война", припомни папата след неделната си проповед на площад "Св. Петър", на която присъстваха хиляди вярващи.

Някои от тях развяваха украински знамена.

"Вместо да спре, войната стана по-тежка. Тъжно е, че в тези дни, които са най-святите и тържествени за християните, се чува по-силно убийственият звук на оръжията, вместо този на камбаните, обявяващи възкресението на Христос", добави папата.

ООН също призова днес за сключване на незабавно примирие в Мариупол, за да бъдат евакуирани около 100 000 цивилни от пристанищния град, който е почти изцяло под контрола на руската армия.

"Необходимо е незабавна пауза в боевете, за да бъдат спасени животи", подчерта координаторът за Украйна Амин Ауад, цитиран от Франс прес и добави, че "утре ще е прекалено късно".

За примирие в Украйна и отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилните от Мариупол призова снощи и Вселенския патриарх Вартоломей Първи по време на великденската литургия в Истанбул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови