Папа Франциск предложи една дата за Великден за всички християни

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2015 в 21:05 7782 15

Папа Франциск предложи да се определи една фиксирана дата за Великден, на която да празнуват всички християни, съобщи „Радио Ватикана“.

Католиците празнуват Великден в неделята след първото пълнолуние след 21 март, а за православните, които използват Юлианския календар, Великден често пъти се пада със седмица по-късно.

Трябва да постигнем разбирателство за обща дата, каза Франциск и предложи като възможна дата втората неделя на април.

"Скандално е, че християните могат да се срещнат днес и да кажат: "Кога възкръсна твоят Христос? Моят възкръсна днес, а твоят идната седмица", пошегува се папата.

Папа Франциск посочи още, че като се има предвид, че пълнолунието настъпва все по-късно и по-късно всяка изминала година, след 60 години може да празнуваме Великден през август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2015 в 14:53

Добра идея!Дано да стане!

14.06 2015 в 13:17

Безумци до тука само коментират. Ми, като не знаете, защо са различни датите, що не проверите? Какви сте вие православни ако поне нещо такова основополагащо не знаете.
Да се разберем? Еми те некога и евреите така се разбраха и го осъдиха човека, съвсем законно си го осъдиха. И крещяха "Разпни го".
Не можем да се разбираме с еретици. Празнуваме великден след еврейската пасха защото Спасителят ни за пасхата е бил в Йерусалим.
Но да, истината е просто истина, тя нищо не ви дава.
"Една от причините „двустилните“ църкви (като българската) да не използват изцяло светския календар, е разбирането, че забраната християните да честват Великден заедно с евреите, се отнася и във времеви аспект. Докато по Грегорианския календар Великден според тях може да съвпадне с Пасха, с източния Великден това не може да се случи, тъй като той следва Пасха. Освен това с историческия ход на събитията би трябвало Великден да е след Пасха. От друга страна, тъй като юлианското пролетно равноденствие изостава от реалното, понякога източният Великден се пада на второто пълнолуние след реалното настъпване на пролетта"
https://bg.wikipedia.org/wiki/Великден

14.06 2015 в 10:12

Обединението на източните и западните християни пред ислямската заплаха е неизбежно ( разединението- самоубийствено). Това беше мечтата и на папа Йоан Павел II, идването му в България, въпреки страданието от тежката му болест, желанието му да осъществи ОБЩА молитва в храм "Александар Невски" по случай 24 май в чест на Кирил и Методий. Това беше чест за България и българите за приноса им в разпространяването на християнството.
Тогава, хюмнето Николай "пловдивски", под диктовка на руските си господари, затвори вратите на храма под предлог, че вътре не могат да влизат "еретици".
Обща молитва все пак имаше - на открито.

14.06 2015 в 09:51

Абе, Чарли, как да ти кажа? Събира се 1 месец, всяка събота и неделя с роднини.....Все пак....

14.06 2015 в 09:19

Папата с поредното си логично,нормално и разбираемо предложение, няма празно тоя пичага дотука.
Абсолютно е прав ако се замислите--кви са тея глупости-католическия Исус възкръсва днес,православния-след седмица,а руския-когато каже Путин,басимамата и мешавица....

14.06 2015 в 07:03

НА МЕН МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ЗАЩТО ВСЯКА ГОДИНА СЕ СМЕНЯ ДАТАТА ЗАЩО СЛЕДЯТ ПЪЛНОЛУНИЕТО .ПО ПРИНЦИМ НИЕ СИ ЗНАЕМ КОГА СМЕ РОДЕНИ И ПРАЗНУВАМЕ СИ ДАТАТА И МЕСЕЦА ТОЧНО КОГАТО НАЯШ БЛИЗЪК ПОЧИНЕ ЗНАЕМ КОЯ ДАТА КОЙ МЕСЕЦ С ТОЧНОСТ А ВЕЛИК ДЕН ВИНАГИ Е РАЗЛИЧНО АМИ АЗ СИ КАЗВАМ ЧЕ ТОВА СА ЧОВЕШКИ ИЗМИСЛИЦИ ЗА ПРАЗНИКА ЗАЩОТО НЕ ЗНАЯТ КОГА ВЪЗКРЕСЕ ХРИСТОС

13.06 2015 в 23:17

2 февруари, според неофициалния празник на духовенството?

13.06 2015 в 22:13

Стига с тия религии

13.06 2015 в 22:04

Идеята е чудесна, но се обзалагам, че ако КГБ не разреши, нашите, начело с пловдивското хюмне Никалай, ще направят стачка с инвалидни колички, но ще са против идеята на Франциск. А трябва да признаем, че той е първият Papst, който не мирише на мухъл.

13.06 2015 в 22:01

"Папа Франциск посочи още, че като се има предвид, че пълнолунието настъпва все по-късно и по-късно всяка изминала година, след 60 години може да празнуваме Великден през август." -- едва ли Папата се е объркал. Все още Луната прави пълнолуние един път на месец (28 дена). Няма как чак през август да е първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Но да, ако има споразумение за обща дата, че е чудесно. Освен практическа полза, то ще е признак и за единение.