Папа Франциск е на посещение в Истанбул, 7000 полицаи го пазят

OFFNews 29 ноември 2014 в 18:41 2017 0

Папа Франциск и Вартоломей I.

При изключителни мерки за сигурност папа Франциск пристигна от Анкара в Истанбул.

Над 7000 полицаи са мобилизарани за охраната на визитата, съобщи БНР.

Лично Вселенският патриарх Вартоломей Първи посрещна папата. Визитата на Франциск е по повод 50-годишнината от помиряването между римокатолическата и източноправославната църква в Йерусалим през 1964 г.

За охраната на папа Франциск в турския мегаполис във въздуха патрулират хеликоптери, отцепват се булеварди и площади, откъдето минава кортежът.

Светият отец се движи в брониран автомобил, но се твърди, че лично по негова молба е предоставена сравнително скромна кола.

Папата посети джамията "Султан Ахмед", известна още като Синята Джамия, а след това базиликата "Света София".

Интересен факт е, че папата се помоли в джамията заедно с мюфтията на Истанбул Рахми Яран, след това в базиликата "Света София" папата се разписа в книгата за почетни гости.

Папата участва и в тържествена меса в католическия храм "Сейнт Еспри" в Истанбул.

Основният акцент в програмата на главата на Римокатолическата църква в Истанбул е гостуването му във Вселенската патриаршия тази вечер.

То се счита за важен момент във връзка с 50-та годишнина от помирението между Западната и Източната църкви. 

На 30 ноември 1870 г. с ферман на султана е основана Вселенската патриаршия. Очаква се папа Франциск и Вартоломей Първи да направят съвместно обръщение, както и да участват заедно в тържествената литургия по случай празника на Свети Андрей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови