Пандемията днес: Важен спад в Италия, жертвите във Франция стигнаха 20 000

OFFNews 21 април 2020 в 00:30 4129 0

Снимка Miroslava Chrienova /Pixabay

Добри новини за отшумяване на инфекциите от COVID-19 в някои части на света и прогноза от Световната здравна организация (СЗО), че в глобален мащаб сериозните изпитания тепърва предстоят - това донесе изминалият 20 април.

Как изглеждат числата към тази дата: 2 471 930 заразени в света, 170 129 жертви, 645 008 оздравели. 

В България заболелите са 929, излекуваните са 167, а жертвите - 43.

За пръв път от началото на епидемията Италия отчете дневен спад на новозаразените - те са едва с 20 по-малко от предния ден, но властите нарекоха това число "крайно обнадеждаващо". 454 са новите жертви в страната за деня, а починалите досега - над 24 000.

Във Франция бе мината психологическата граница от 20 000 жертви на болестта. Здравните власти определиха това като "символична и болезнена" граница. Така Франция стана четвъртата страната след Италия, Испания и САЩ с над 20 000 починали. 547 са новите жертви за 20 април.

Във Великобритания бяха отчетени нови 449 смъртни случая в болници, с които общият брой на жертвите става 16 509. Властите обаче обявиха, че болниците не са със запълнен капацитет и изразиха увереност в готовността да осигурят лечение на нуждаещите се.

Междувременно, шефът на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус даде емоционален брифинг в контекста на напрегнатите отношения на САЩ с организацията. Гебрейесус настоя, че от САЩ не е укривана информация за вируса, нито от която да е друга държава. СЗО бе критикувана от президента Доналд Тръмп, който спря американското финансиране на организацията. Тръмп заяви, че СЗО се е предоверила на Китай и не е реагирала добре на задаващата се пандемия.

"Ние в СЗО нямаме тайни. Когато получим информация, я разпространяваме - защото тя касае човешкия живот", заяви Гебрейесус.

"Знаете откъде идвам - познавам войната. Познавам бедността. Познавам болестите. Знам как хората страдат в най-различни условия. Знам как биват убивани от бедност", заяви Гебрейесус, който е етиопец по произход.

"Може би хора, които не познават всичко това... може би животът им е протекъл лесно. Може би не знаят какво е война, не знаят какво е бедност. Затова реагирам емоционално", добави той.

Африка, откъдето произхожда и шефът на СЗО, е сочена за следващо огнище на пандемията. Случаите там вече бързо растат. В Южна Африка само за изминалия уикенд са регистрирани стотици новозаразени, достигайки над 3000 от началото на едномесечните извънредни мерки в страната. В Зимбабве мерките бяха удължени с още две седмици. В Гана обаче  ще бъдат облекчени заради намаляване на новите случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови