Пакистан забрани полетите за неваксинирани

OFFNews 01 август 2021 в 15:57 2457 0

Пакистан забрани пътуванията по въздух за неваксинирани в момент, когато страната регистрира най-високите дневни нива на коронавирусни инфекции за последните над три месеца на фона на четвърта пандемична вълна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ограниченията за полети са наложени, за да насърчат хората да се ваксинират, каза служител на здравното министерство. Той отбеляза, че колебанието за имунизиране все още е проблем, с който властите се борят.

Скок на новите инфекции, доминиран от варианта Делта, отново оказва натиск върху слабата здравна система на Пакистан.

Южноазиатската страна отчете 5026 новозаразени за изминалите 24 часа, което е най-високият брой от април. Досега в страната са се заразили над 1 милион души, а смъртните случаи са над 23 000, според националната статистика.

Увеличаването на положителните случаи накара властите да поставят под карантина горещи точки в повече от 10 града на най-голямата провинция Пенджаб. В петък най-гъсто населеният град Карачи с над 20 милиона жители бе подложен на частичен локдаун.

Правителствената кампания за ваксинация започна през февруари и първоначално вървеше бавно, но започна да набира скорост и вече над 30 милиона души са получили поне една доза от ваксината.

Прилагането на първите 10 милиона дози отне 113 дни, за имунизирането на следващите 10 милиона души бяха нужни 28 дни, а за достигането на 30-милионния праг - още 16 дни, посочи министърът на планирането Асад Умар.

Властите призоваха държавните служители, учителите и учениците над 18 години да се ваксинират до края на август.

Друга азиатска държава - Тайланд, удължи по-строгите антиковид мерки в столицата Банкок и провинциите с висок риск до края на август, съобщиха правителствени източници, цитирани от Ройтерс. Страната се стреми да забави темпа на разпространение на COVID-19 на фона на най-голямото си огнище до момента.

Обхватът на рестрикциите, сред които ограничения за пътуване, затваряне на търговски центрове и налагане на комендантски час, ще бъде разширен до 29 провинции спрямо сегашните 13.

Ресторантите в моловете ще могат да работят само с доставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови